U trendu

CG strahuje da bi Jovica Vukotić mogao biti oslobođen

PODGORICA – Hapšenje Jovice Vukotića koji je, prema policijskim evidencijama, označen kao vođa “škaljarskog klana”, kao i njegovo ekspresno izručenje iz Turske Srbiji, koja ga nije potraživala za razliku od Grčke i Crne Gore, uveliko podseća na slučaj hapšenja Nikšićanina Veselina Veska Vukotića pre 12 godina, pišu danas podgorički mediji.

Vukotiću je juče Sud u Beograu izrekao meru pritvora do 30 dana.

Podgoriričke Dnevne novine, poredeći ova dva slučaja, pišu da su obojica imala dva državljanstva, crnogorsko i srpsko, obojica su umesto Crnoj Gori, koja ih je potraživala zbog služenja kazne zatvora, izručeni Srbiji i obojica se dovode u vezu sa teškim krivičnim delima.

Takođe, i Vesko i Jovica Vukotić duže vreme su bili u bekstvu i obojicu su locirali upravo crnogorski istražni organi.

Veselin Vesko Vukotić koji je u policijskim evidencijama važio za jednog od najopasnijih crnogorskih mafijaša, pravosnažno je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Duška Boškovića u Prčanju 1997. godine, zbog čega je trebalo da bude isporučen Crnoj Gori, dok ga je Srbija sumnjičila za ubistvo Andrije Lakonića zvanog Laki u klubu “Nana”, kao i za ubistvo Envera Hadrijua u Briselu 1990. godine.

On je krajem februara 2006. uhapšen na aerodromu Barajas u Madridu, nakon što je stigao došao avionom iz Pariza.

U to vreme je putovao s falsifikovanim hrvatskim pasošem i vozačkom dozvolom izdatom za ime Ludvig Bulić.

Smatra se da je hapšenje bilo rezultat upozorenja crnogorske policije francuskim kolegama, koji su obavestili špansku policiju koja ga čekala na aerodormu.

Veselin Vukotić je tada uhapšen na osnovu 16-godišnje poternice koju je belgijska policija izdala zbog ubistva Hadrija, kao i na osnovu naloga za hapšenje crnogorske policije za ubistvo Boškovića u Prčanju.

Ubrzo je deportovan u Belgiju, gde je proveo dve godine u zatvoru, a zatim je 18. decembra 2008. godine isporučen Srbiji, ali ne i Crnoj Gori koja je za njim raspisala poternicu zbog ubistva Boškovića i služenja kazne od 20 godina zatvora.

Po izručenju, Srbija je odbacila zahtev Crne Gore da im ga preda.

Odmah po ekstradiciji je počeo s izdržavanjem kazne dobijene u Crnoj Gori, ali mu je u leto 2009. pozlilo i prebačen je u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici gde su mu ugrađena dva stenta.

Sud mu je krajem 2010. prekinuo izdržavanje kazne, a u aprilu 2011. obustavljeno mu je izdržavanje kazne poslije zahtjeva za ponavljanje postupka.

Vukotića je ponovo 31. decembra 2010. godine uhapsila srpske policije, ali je nekoliko sati kasnije iste večeri pušten na slobodu.

On je i prošle godine u novosadskom sudu osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i to za dva krivična dela, dok ga je porota briselskog suda 2016. godine zajedno sa Božidarom Spasićem i Andrijom Draškovićem osudila na doživotnu robiju zbog ubistva Envera Hadrija.

Slično njegovom prezimenjaku, Jovica Vukotić je lociran zahvaljući crnogorskim istražiteljima, međutim izručen je Srbiji koja ga nije potraživala.

On je pravosnažno oslobođen optužbe za pucnjavu u tivatskoj diskoteci “Madam Koko” koja se dogodila pre pet godina, dok je istom odlukom njegov brat Igor Vukotić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, a njihov sugrađanin Jovan Jovanović, kojeg je policija, takođe, označila kao člana škaljarske kriminalne grupe, osuđen je na godinu i dva meseca robije.

U prvom postupku, braća Vukotić i Jovanović bili su optuženi za ubistvo u pokušaju, ali je tužilaštvo kasnije prekvalifikovalo krivično delo za koje su optuženi. Jovan Vukotić se nije pojavio na nekoliko ročišta, a sud je preko svog advokata obavestio da ne može doći iz bezbednosnih razloga.

Sudija mu je potom 21. oktobra 2016. godine odredio pritvor i za njim je tada raspisana poternica koja je kasnije ukinuta.

Vukotić je, 2015. u zatvoru u Spužu proveo devet meseci, i to zbog pomaganja u pokušaju ubistva 2002. godine. On je pre nekoliko godina osuđen i na tri meseca zatvora zbog pištolja koji je, prilikom pretresa u naselju Skaljari u Kotoru, pronađen u njegovom blindiranom džipu.

Škaljarska grupa, čiij je, kako se sumnja on predvodnik, poznata je po ratu s “kavačkim klanom” u kojem je do sada u Crnoj Gori i Srbiji ubijeno više od 30 osoba.

Jovica Vukotić se trenutno nalazi u istražnom zatvoru u Beogradu, a tokom saslušanja kod tužioca njegovi branioci tvrdili su da nema osnova za pritvor, jer za krivično delo falsifikovanje, zbog čega je i izručen iz Turske u Srbiju, nije nadležno srpsko pravosuđem te je stoga je vrlo moguće da će se uskoro naći na slobodi.

Jovica Vukotić juče je saslušan u Drugom tužilaštvu u Beogradu, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva i bojazni da ne ponovi krivično delo.

Vuković je državljanin Srbije, pa je iz tog razloga u utorak proteran iz Turske, odnosno deportovan u Srbiju, pišu Dnevne novine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.