Cipras najavljuje prevremene izbore?

Grčki premijer Aleksis Cipras uskoro bi trebalo da se sastane sa svojim istaknutim savetnicima sa kojima će razgovarati o tome da li da raspiše vanredne izbore kako bi umirio pobunu u redovima Sirize, saopštio je danas zvaničnik vlade.

Prema navodima državne televizije ERT, očekuje se da kasnije tokom dana bude saopštena odluka.

Spekulacije o održavanju prevremenih izbora u Grčkoj pojačale su se poslednjih dana pošto su neki od savetnika premijera, uključujući i ministra energetike Panosa Skurletisa, otvoreno pozvali na izbore, prenela je agencija Rojters.

Centralni komitet Sirize odlučio je pre tri nedelja da u septembru bude održan vanredni kongres stranke na kome bi se utvrdila vladina strategija, što je ranije zatražio Cipras.

Većina članova Centralnog komiteta glasala je za održavanje kongresa, čiji je cilj utvrđivanje strategije vlade i očuvanje jedinstva Sirize poljuljanog zbog nepopularnog paketa pomoći međunarodnih kreditora.

Cipras se nalazi pod pritiskom značajne manjine u Sirizi koja kaže da sporazum koji je grčki premijer potpisao sa međunarodnim kreditorima ide protiv vladinih obećanja protiv mera štednje.

Oko 30 poslanika Sirize odbilo je u julu da glasa za reforme, a Cipras je još tada rekao da su vanredni izbori opcija, ukoliko se sa ovakvim otporom nastavi.

(Tanjug)

Ostavite komentar