U trendu

Cipras obišao Aja Sofiju drugog dana posete Turskoj

ISTANBUL – Grčki premijer Aleksis Cipras simbolično je danas obišao nekadašnju katedralu Aja Sofiju u Istanbulu, u sklopu zvanične posete Turskoj koja ima za cilj poboljšanje međusobnih odnosa, koji su dugo opterećeni sporovima oko teritorije, eksploatacije energenata i podeljenog Kipra.

Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Ibrahim Kalin, pratio je Ciprasa tokom njegovog obilaska Aja Sofije, koja je bila najvažnija crkva u hrišćanstvu više od 900 godina, a narednih 500 godina jedna od najvećih islamskih džamija.

Aja Sofija je muzej od 1935. godine.

Cipras se juče sastao sa Erdoganom u Ankari, koji je naglasio da očekuje veću saradnju Atine kada je reč o isporučivanju osam turskih oficira koji su prebegli u Grčku nakon neuspelog puča 2016. godine.

Cipras je, na njihovoj zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da u Grčkoj nisu dobrodošli pučisti, i da je slučaj osam vojnika stvar sudstva.

On je rekao i da su se obe zemlje složile oko potrebe deeskalacije napetosti u Egejskom moru, kao i da se nesuglasice sa Turskom „mogu i moraju rešiti dijalogom“.

Cipras će kasnije danas posetiti jedno ostrvo u blizini Istanbula kako bi prisustvovao misi u pravoslavnoj teološkoj školi Halki.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike