U trendu

Čižov: Informativni rat Rusije i Zapada, Moskva pobeđuje

Odnosi EU i Rusije kakvi su bili ranije nemogući su i ne naročito poželjni, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Uniji Vladimir Čižov, navodeći i da se između Zapada i Rusije vodi aktivan informativni rat, u kom pobeđuje Moskva.

„Ako ćemo objektivno, elementi informativnog rata uvek su bili prisutni. Sada, kad se uzme u obzir opštepolitička situacija, naravno, vodi se aktivnije nego pre“, kazao je Čižov u intervjuu agenciji TAS S, odgovarajući na pitanje o namerama EU da započne propagandni rad na ruskojezičnom medijskom prostoru.

Prema njegovim rečima, Rusija je decenijama bila nedovoljno operativna i sposobna da primenjuje tehnička sredstva.

Sada je, rekao je Čižov, ruski informativni prostor postao privlačniji za korisnike informacija na Zapadu, a i zapadnim korisnicima potrebna je „alternativna tačka gledišta“.

„Ta potreba stvara prostor u kojoj sve uspešnije rade naši TV kanali i novinske agencije“, kazao je ruski diplomata.

„To što se to ne dopada našim oponentima potpuno je prirodno“, dodao je Čižov i zkazao da još nema jedinstvenog stava EU o tome kako će biti organizovano „informativno suprotstavljanje“.

Pribaltičke zemlje traže novac od Brisela za TV kanal na ruskom jeziku, naveo je ruski ambasador u EU.

TAS S navodi da je EU najavila da će od ovog meseca početi da radi tim specijalista koja treba da se „suprotstavlja iskrivljavanju informacija o politici Unije“ na ruskojezičnom medijskom prostoru, a ciljna grupa su, pre svega, zemlje „Istočnog partnerstva“ EU – Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

U tom tim je približno deset saradnika iz institucija EU, kao i eksperti iz zemalja-članica, a TAS S navodi da je u kuloarima u Briselu i Evropskom parlamentu jednostavno zovu „grupa za kontrapropagandu“.

Ruska agencija prenela je i reči Čižova da su odnosi Unije i Rusije, kakvi su nekada bili, nemogući i ne toliko poželjni.

„Kako je pokazala ukrajinska kriza, na određenoj istorijskoj „razmeđi“, EU je napravila potpuno drugačiji izbor: za širenje geopolitičkog prostora koji kontroliše, na račun odnosa sa Rusijom, i umnogome suprotno interesima naše zemlje“, kazao je on.

„Slažemo se sa našim partnerima iz EU, da „biznis kao inače“ među nama u sadašnjim uslovima nije moguć, pa ni poželjan“, rekao je Čižov, dodajući da su, izgleda, ruski partneri sa Rusijom gradili poslove na pretpostavci o nadmoći sopstvenih normi i vrednosti kojima treba privući sve ostale evropske zemlje.

U novim uslovima potrebna je nova koncepcija saradnje Moskve i Brisela, rekao je ruski ambasador pri EU, dodajući da je Rusija spremna za pragmatičnu, ravnopravnu i saradnju lišenu ideologije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar