U trendu

CMG: Kineska modernizacija neraskidivo povezana sa socijalističkom modernizacijom

Kineska modernizacija je neraskidivo povezana sa socijalističkom modernizacijom koja sadrži jedinstvene elemente zbog kojih ne liči na modernizaciju bilo koje druge zemlje, piše zamenica direktora beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu Ivona Lađevac.

Prva ključna razlika ogleda se u broju stanovnika i odlučnoj nameri kineskog rukovodstva da proces modernizacije treba da znači bolji život za sve, navodi Lađevac u tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG).

Nijednog trenutka ne odbacujući činjenicu da se radi o procesu koji je dugotrajan, u njegovo ostvarenje se krenulo sa željom da krajnji rezultat bude prosperitetno društvo zasnovano na pravičnosti i pravdi, koje neće biti polarizovano.

Poboljšavanjem uslova za unapređenje ekonomskog razvoja i modernizacijom proizvodnih procesa ostvareni su bolji materijalni uslovi koji su i posredno i neposredno omogućili i kulturno-etički napredak i razvoj. Do ovakve spone je došlo zahvaljujući kineskom etosu i stalnoj težnji da se održi i očuva harmonija čovečanstva i prirode.

Ako neograničeno izvlačimo iz prirode ili joj nanosimo štetu, sigurno ćemo se suočiti sa njenom osvetom. Zbog toga je Kina, iako opredeljena za kontinuiranu modernizaciju, posvećena održivom razvoju, ali i očuvanju prirode i njenih resursa. U ovom smislu, možemo govoriti o kineskoj modernizaciji kao i specifično neinvazivnoj.

I baš kao što je neinvazivna prema prirodi, kineska modernizacija nije ni na koji način agresivna ni prema drugim narodima i državama. Posvećenost miru, razvoju, saradnji i obostranoj koristi, uz čvrsto opredeljenje da se očuva svetski mir i razvoj, leži u osnovi kineske modernizacije.

Razvoj zemlje je moguć ako se ne prave razlike između ljudi, ako se nastupa sa stanovišta čovečnosti i ako su vrlina i opšte dobro stalni motiv. Kineski „recept“ nije moguće prepisati, ali on jeste primer kako je za sopstveni razvoj važno da znamo sebe, čime raspolažemo i koji nam je cilj. Takođe je i primer da gotova rešenja ne postoje, ključ je u inovativnosti, posvećenosti i požrtvovanom radu, navodi Lađevac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.