U trendu

CNN otpustio voditeljsku zvezdu Dona Lemona, istog dana kad se Foks raziĆĄao sa Takerom Karlsonom

Američka medijska mreĆŸa Si-En-En (CNN), naklonjena liberalima, saopĆĄtila je danas da se razilazi sa istaknutim voditeljem Donom Lemonom, koji se nedavno izvinio zbog komentara na račun republikanske predsedničke kandidatkinje Niki Hejli (Nikki Haley).

„CNN i Don su se raziĆĄli“, saopĆĄtio je zaposlenima predsedavajući te TV mreĆŸe Kris Liht (Chris Licht), a pismo je okačeno i na kompanijski Tviter nalog.

Odluka je objavljena istog dana kada se konkurentska američka konzervativna TV mreĆŸa Foks raziĆĄla sa svojim najpopularnijim voditeljem Takerom Karlsonom (Tucker Carlson).

„Don će zauvek biti deo CNN porodice, i mi mu zahvaljujemo na doprinosima u poslednjih 17 godina. Ćœelimo mu sve najbolje i navijaćemo za njega u njegovim budućim poduhvatima“, dodao je u saopĆĄtenju CNN.

TV mreĆŸa nije objasnila zaĆĄto Lemon odlazi, ali na Tviter nalogu emisije „CNN jutros“ (CNN This Morning) Lemon je izneo tvrdnju da ga je ova vest iznenadila i opisao ju je kao – svoje otpuĆĄtanje. Prethodno se pojavio u sopstvenoj emisiji.

„Jutros me je moj agent obavestio da mi je CNN raskinuo ugovor. Zapanjen sam. Posle 17 godina na CNN smatrao sam da bi neko iz uprave trebalo da bude dovoljno poĆĄten da mi to lično saopĆĄti. Nijednog trenutka nisam dobio ni najmanju naznaku da mi neće biti dopuĆĄteno da dalje radim posao koji sam voleo da radim na ovoj TV mreĆŸi“, napisao je Lemon.

Oko 45 minuta kasnije, CNN je izdao demanti njegovih tvrdnji na svom zvaničnom Tviter nalogu: „SsaopĆĄtenje Dona Lemona o jutraĆĄnjim događajima nije tačan. Ponuđeno mu je da se sastane sa upravom, ali on je umesto toga objavio saopĆĄtenje na Tviteru“.

AsoĆĄiejted pres konstatuje da se Lemonovo otpuĆĄtanje desilo istog dana kada je Foks njuz saopĆĄtio da prekida saradnju sa svojom najvećom voditeljskom zvezdom Takerom Karlsonom, manje od nedelju dana poĆĄto je Foks sklopio nagodbu „teĆĄku“ 787 miliona dolara u sudskom sporu sa kompanijom Dominion voting sistems, u vezi sa izveĆĄtavanjem te mreĆŸe o izborima 2020. godine.

Lemon je sredinom februara izazvao opĆĄte zgraĆŸanje kada je tokom diskusije u „CNN jutros“ koja se dotakla godiĆĄta američkih političara izjavio da 51-godiĆĄnja Niki Hejli „nije u najboljim godinama“. Kako je tada rekao, najbolje godine za ĆŸenu su „njene 20-te, 30-te, i moĆŸda njene 40-te“.

Kovoditeljka emisije Popi Harlou (Poppy Harlow) zamolila je kolegu da razjasni na ĆĄta misli. „Je l’ misliĆĄ na najbolje godine za odgajanje dece ili najbolje godine da se bude predsednik drĆŸave“, upitala je.

„Ne pucajte u glasnika. Ja samo kaĆŸem kako stoje stvari“, rekao je Lemon, i istu stvar ponovio sat vremena kasnije, zbog čega ga je ukorila koleginica Odi Kornish (Audie Cornish).

Lemon se istog dana izvinio u saopĆĄtenju, rekavĆĄi da ĆŸali zbog svojih „neumesnih i irelevntnih komentara“. Potom ga tri dana nije bilo u emisliji. Vratio se naredne sedmice, kada je objavio izvinjenje, ali ne i epizode emisije koja je bila povod.

U to vreme, predsednik kompanije Liht rekao je osoblju da će Lemon otići na „formalnu obuku“, ali nije kazao kakvu i ĆĄta ona podrazumeva, i dodao da je njemu vaĆŸno da CNN „pravi balans između odgovornosti i podsticanja kulture u kojoj ljudi mogu da uče na svojim greĆĄkama i razvijaju se“.

Niki Hejli je kritikovala Lemonove izjave na njen račun kao seksističke i koristila je ovaj incident da pridobije finansijere za svoju kampanju. Povodom danaĆĄnje odluke Foksa saopĆĄtila je da Lemonovo otpuĆĄtanje predstavlja „veliki dan za ĆŸene na svim stranama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.