U trendu

Crkva u Njujorku će raditi čim se steknu uslovi

Svetosavska zajednica i crkva će nastaviti službe na našoj lokaciji na zapadnoj strani 25-te ulice, kada se budu stekli uslovi, saopštila je danas Saborna crkva Svetog Save u Njujorku.

U saopštenju se ističe da Zajednica „Svetog Save“ upućuje svoju iskrenu zahvalnost preosveštenom vladici Mitrofanu, kao zvaničnicima crkve drugih denominacija, koji su nam odmah pritekli u pomoć svojim fizičkim prisustvom, ponudom podrške i molitvama.

Uprkos ovom tragičnom razaranju koje nas je zadesilo, Svetosavska zajednica i crkva će nastaviti službe na našoj lokaciji na zapadnoj strani 25-te ulice, kada se budu stekli uslovi.

Duboko cenimo izliv podrške od strane zajednice, uključujući i ponude iz drugih religijskih organizacija da nam ustupe svoje bogomolje na raspolaganje u ovom periodu tranzicije i obnove.

Raspored i lokacije gde će se održavati službe mogu se naći na sajtu crkve Svetog save u Njujorku.

Vaše nesebične i velikodušne ponude, moralna i materijalna podrška pomažu da budemo istrajni, i daju nam snagu u odlučnosti da nastavimo sa našom misijom dobre volje i ljubavi za sve ljude i svuda.

U saopštenju je naglašeno da organizacije poput „28. juna“ nemaju zvanaično ovlašćenje za prikupljanje priloga i sredstava za obnovu crkve Svetog save.

Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava uništena u požaru na dan pravoslavnog Vaskrsa – Zajednica će obnoviti crkvu na istom mestu.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Save u Njujorku, jedno od arhitektonskih blaga navedenih u Nacionalnom registru istorijskih lokacija, i znamenitost grada Njujorka je tragično uništena u požaru u nedelju 1. maja 2016. godine, na Vaskrs, najsvetiji praznik pravoslavnih hrišćana.

Uzrok požara je pod istragom.

Zdanje je projektovao proslavljeni arhitekta Ričard Apdžon, a izgradnja je počela 1842. godine. Crkva je osvećena 1855. godine kao „Triniti Kapela“, a prodata je srpskoj zajednici 1943. godine.

Poznata spisateljica Edit Varton je venčana u ovoj crkvi, a bronzana bista Nikole Tesle, poznatog naučnika i pronalazača, koja krasi ulaz u crkvu, velikim čudom nije pretrpela nikakvu štetu u ovom požaru.

Pravoslavna zajednica je do današnjeg dana potrošila preko 4.5 miliona dolara da se obnovi i unapredi zdanje, koje je služilo potrebama svojih parohijana i zajednice kroz mir i ratove, kroz tragedije i radosti.

Dok srpska zajednica tuguje zbog gubitka svoje jedine crkve u Njujorku, i svog dobra koje nam je donela, cela zemlja tuguje zbog gubitka gotskog arhitektonskog dragulja iz 19. veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.