Crveni krst: Broj inficiranih kolerom u Jemenu biće udvostručen do kraja godine

Medjunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) procenio je da će broj inficiranih kolerom u Jemenu biti barem dvostruko povećan do kraja godine na više od 600.000 ljudi, odnosno da će svaki 45. gradjanin te zemlje biti zaražen.

Predsednik Komiteta Peter Maurer stigao je danas u posetu Jemenu, gde je u epidemiji kolere koja je zahvatila Jemen krajem aprila umrlo je 1.700 ljudi, dok je više od 300.000 inficirano.

On je tokom petodnevne posete Jemenu boraviti u Adenu, Taizu i Sani, i razgovarati sa zdravstvenim zvaničnicima koji se bore protiv kolere u toj državi.

„Velika tragedija je to što je epidemiju kolere, humanitarnu kataftrofu za koju je odgovoran čovek, moguće sprečiti“, rekao je predsednik ICRC.

Maurer je rekao da je moguće sprečiti nove smrtne slučajeve, ali je dodao da zaraćene strane moraju da omoguće uvoz lekova, hrane i drugih potrepština.

Kolera je zarazna bolest od koje se može umreti za nekoliko sati ako se ne ukaže lekarska pomoć, a obično se javlja tamo gde su higijenski uslovi loši.

Jemen je pogodjen teškom humanitarnom krizom i veliki deo stanovništva je u riziku od gladi.

U gradjanskom ratu u Jemenu je od marta 2015. poginulo 8.000 ljudi, a više od tri miliona je u izbeglištvu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike