najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Čurkin: Turska obučava teroriste za napad na Rusiju

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je da je moguće da Turska obučava džihadiste Islamske države, ne samo da bi se borili u Siriji, već i kako bi se potencijalno prebacili u Rusiju.

„Navodno su predstavnici Islamske države, uz pomoć turskih obaveštajnih službi, formirali široku mrežu u Antaliji za regrutovanje pojedinaca, koji dolaze u Tursku iz postsovjetskih zemalja, kako bi učestvovali u sukobima u Siriji, kao i u slučaju odlaska u Rusiju“, naveo je Čurkin u pismu Savetu bezbednosti UN.

On je imenovao osobe koje regrutuju, među kojima su i državljani Rusije i Azerbejdžana, naveo je TAS S.

Njih predvodi ruski državljanin Ruslan Rastjamović Kaibulov, poznat kao Baris Abdul ili pod pseudonimom „Učitelj“, koji je rođen 1. aprila 1978. godine u Tatarstanu, tvrdi diplomata.

„On živi sa svojom porodicom u Antaliji, a ima dozvolu za stalni boravak u Turskoj“, naveo je Čurkin.

On je istakao da se regrutacija vrši uz znanje administracije privremenog centra za uhapšene u Antaliji.

„Ukoliko uhapšeni pristane da prihvati islam i angažuje se u terorističkim aktivnostima, regruteri obećaju da će napraviti dogovor sa turskim agencijama za sprovođenje zakona, i ponuditi mu, besplatno, usluge turskog advokata Tahira Tosolara“, dodao je Čurkin.

Prema njegovim rečima, turski državljanin Sultan Kekhurasev, poreklom iz Čečenije, posećuje te centre za uhapšene.

Ruski ambasador pri UN istakao je da su ranjeni borci iz Sirije na lečenju i da im je obezbeđeno mesto za odmor u turskim oblastima u blizini Sirije.

On je naveo i da je najmanje 700 boraca bilo na rehabiitaciji u turskom gradu Gazijantep.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike