U trendu

Da li je uloga Angele Merkel u EU ugrožena?

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokazala je Evropskoj uniji u proteklih desetak godina da nikada ne treba da potcenjuje njene političke veštine, navodi danas AP, najavljujući njeno sutrašnje učešće na samitu EU nakon što je prethodni takav skup propustila zbog nastojanja da oformi koaliciju u svojoj zemlji.

Ona će u Briselu ovog puta biti samo u statusu vršioca dužnosti kancelara dok je, godinama unazad, smatrana čuvarom EU kao celine, primećuje američka agencija, ističući da je Merkel po svojoj izuzetnoj pouzdanosti toliko poznata da sada uveliko kruže glasine o gubitku njenog uticaja.

Ipak, posmatrači takve glasine odbacuju i tvrde da su navodi o njenom slabljenju – neutemeljeni.

„Navikli smo da je vidimo uvek snažnu i čvrstu. Sada, kada to nije tako očigledno, odmah se u Evropi nagoveštavaju neredi. To je preterivanje“, kaže profesor evropske politike Univerziteta Gent Hendrik Vos.

Iako su problemi s kojima se Merkelova suočava ostavili otškrinuta vrata za njenog eventualnog naslednika u ulozi predvodnika EU, niko ne žuri da je iz te uloge istisne, što govori o visokom poštovanju koje uživa, ali i o izvesnoj neophodnosti Nemačke, ukazuje AP.

Američka agencija napominje da francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je u zamajcu otkako je u maju odneo pobedu na predsedničkim izborima, mnogi opisuju kao čoveka sposobnog da na Merkelovu baci senku.

Međutim, naglašava se u analizi, Makron vrlo dobro zna da u EU ništa ne može postići bez snažne Nemačke u njoj.

Nijedna značajnija reforma u EU nije se dogodila u proteklih 60 godina, u smislu jedinstvenije Unije i većeg prosperiteta među državama članicama, u periodima kada je između Francuske i Nemačke dolazilo do razdora, zaključuje AP.

„Predsednik je mnogo uložio u odnose s kancelarkom Merkel. Ona je popularna i poštovana u Francuskoj. A rado sarađujete sa ljudima koje znate“, rekao je nedavno nemačkom listu „Cajt“ Rišar Feran, koji predvodi Makronovu većinu u donjem domu francuskog parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar