najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dalaj lama pozvao EU da konstruktivno kritikuje Kinu

Tibetanski duhovni vodja dalaj lama pozvao je danas Evropsku uniju (EU) da „konstruktivno kritikuje Kinu“ u vezi sa pitanjem Tibeta.

„EU može pomoći budućnosti Kine konstruktivnim kritikama koje su ponekad neophodne, naročito u trenutku kada se kineski lideri, čak i oni konzervativni, ne slažu oko načina na koji bi trebalo tretirati tibetansko pitanje“, rekao je dalaj lama u govoru pred Komisijom za spoljne poslove Evropskog parlamenta u Strazburu.

On je ocenio da kritike EU mogu uticati na kineske vlasti što, kako je naveo, nije bio slučaj tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, kada ih „nije bilo briga šta misli ostatak sveta“.

Dalaj lama je takodje istakao da se povukao iz političkog života, ali je pozvao evropske poslanike da razgovaraju sa kineskim zvaničnicima o pitanju Tibeta, navodeći da je to „dragocen dokaz podrške za tibetanski narod“.

„Kineski lideri moraju konačno shvatiti da problem Tibeta treba rešiti na razuman način, jer on neće nestati“, kazao je dalaj lama i dodao da „Tibet ne želi da bude odvojen i udaljen od Kine“.

Predsednik Komisije za spoljne poslove, nemački poslanik Elmar Brok, rekao je da je „bilo pritisaka da sastanak sa dalaj lamom bude otkazan“, ali da „Evropski parlament ima pravo da se sastane kad god želi“.

Dalaj lama od ponedeljka boravi u poseti Francuskoj, prvoj u poslednjih pet godina, ali se nije sastao sa francuskim zvaničnicima koji ne žele da ugroze odnose sa Kinom.

On će takodje posetiti Savet Evrope i održati govor u Palati Evropa u Strazburu, kao i više predavanja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike