U trendu

Dan kada Tramp postaje predsednik: Smena gostiju hotela sa osam zvezdica

U petak 20. januara, tačno u podne, Donald Tramp stupa na dužnost 45. predsednika SAD. U isto vreme Barak Obama odlazi u istoriju kao 44, mada će titulu „mister prezident”, kao i svi njegovi prethodnici, zadržati do kraja života.

Ceremonija primopredaje vlasti po tradiciji se obavlja na otvorenom, na glavnom stepeništu zdanja Kongresa na Kapitol hilu.

Pred mnogobrojnom publikom (očekuje se oko milion ljudi) na travnjaku velikog parka Nešenel mol, Tramp će najpre položiti zakletvu (pošto to prethodno uradi potpredsednik Majk Pens) i održati inauguracionu besedu, koju već uveliko priprema njegov viši politički savetnik Stiven Milen (31), pisac i njegovog govora na završnoj partijskoj konvenciji na kojoj je ozvaničen kao predsednički kandidat.

Posle toga novi predsednički par će ispratiti u tom momentu već bivši.

Obame će se, posle kratke vožnje, u dvorištu Bele kuće prvo oprostiti od posluge, a zatim poslednji put ukrcati u „marin uan”, predsednički helikopter koji će ih odvesti do pedesetak kilometara udaljene vazduhoplovne baze Endrus, odakle, takođe poslednji put, sa predsedničkim „er fors uanom” odlaze do u ovom momentu još nepoznatog odmarališta sa plažom, što znači na odmor u nekom kraju Amerike toplijem od Vašingtona (najverovatnije na Havajima).

(Milan Mišić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.