U trendu

Danas presuda komandiru Vojske RS za zločin u Štrpcima

SARAJEVO – U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je planirano izricanje presude Bobanu Inđiću, komandiru Interventne čete Vojske RS, optuženom za odvođenje 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su posle ubijeni u Višegradu.

Njemu je ranije suđeno sa Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade VRS-a, ali je postupak protiv njega razdvojen jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće.

Posle izdržavanja kazne, suđenje Inđiću u BiH je nastavljeno.

Prvostepenom presudom izrečenom 21. oktobra 2022., Dragičević je oslobođen optužbi, a ostala sedmorica su osuđena na po 13 godina zatvora.

Pred sudom BiH počelo je izvođenje dokaza odbrane Ranka Draškića, optuženog za zločine na području Ilijaša.

Draškić je optužen sa Savom Manojlovićem da su u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade VRS-a, 5. juna 1992. godine učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila, a oko 100 muškaraca, žena i dece odvedeno je u Podlugove.

U BiH su u toku suđenja za zločine počinjene na području Goražda, Rogatice, Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Teslića, Zvornika, Bratunca i Orašja, objavio je portal Birn BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar