U trendu

Danas sastanak zvaničnika dve Koreje kao priprema za samit

Visoki zvaničnici Severne i Južne Koreje sastaće se danas kako bi pripremili predstojeći samit dvojice lidera zemlje, nekoliko dana pošto je lider Severne Koreje Kim Džong Un boravio u Kini, u prvoj poseti inostranstvu od dolaska na vlasti 2011. godine.

Kim i predsednik Južne Koreje Mun Džae In treba da se sastanu u aprilu pre istorijskog sastanka severnokorejskog lidera sa američkim predsednikom Donaldom Trampom do kraja maja. Za sada se ne znaju tačni datumi oba sastanka.

Delegacije dve Koreje sastaće se u Panmudžemonu, pograničnom selu gde je potpisano primirje posle Korejskog rata (1950-1953).

Vlasti Južne Koreje navele su da je cilj sastanka priprema za predstojeći samit, dok će predstavnik kineskih vlasti u Seulu danas razgovarati s južnokorejskim zvaničnicima o rezultatima posete Kima Pekingu.

Lider Severne Koreje boravio je u poseti Kini od nedelje do srede, potvrdili su kineski mediji i dodali da se Kim sastao s predsednikom Si Djinpingom i izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s Trampom založi za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Prva Kimova poseta Kini i inostranstvu držana u tajnosti do njegovog povratka Severnoj Koreji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.