U trendu

Danas se obeležava Dan planete Zemlje

Širom sveta danas se obeležava Dan planete Zemlje u svetlu upozorenja naučnika da zbog zagađenja predstoje ekstremnije klimatske promene i rekordno visoke temperature.

Ova manifestacija svakog 22. aprila okuplja pojedince, organizacije, korporacije i institucije širom sveta, s ciljem skretanja pažnje na ekološke probleme, kao i na pronalaženje rešenja za njih.

Tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje je osmišljena da ubedi kompanije, vlade i građane širom sveta da ulažu u našu planetu kako bi poboljšali životnu sredinu i omogućili našim potomcima bolju i sigurniju budućnost.

U Srbiji će danas biti organizovana, deseta po redu, nacionalna kampanja čišćenja „Zavrni rukave“, s više od 150 prijavljenih lokacija, a njen pokretač je udruženje Eko straža.

Nekoliko osnovnih i srednjih škila organizovalo je akcije čišćenja ili predavanja na temu zaštite životne sredine za svoje učenike

Neke zemlje i organizacije organizuju događaje koji traju ceo mesec, u kojima se ljudi pozivaju da preuzmu određene akcije koje će pomoći u očuvanju životne sredine.
Očekuje se da će se hiljade građana danas okupiti u Londonu kako bi započele četvorodnevni događaj koje je organizuje grupa aktivista Extinction Rebellion.

Na Dan planete Zemlje počeće akcija čišćenja na jezeru Dal u Indiji i američkom gradu Kejp Koral koji je nedavno pogodio uragan.

Dan planete Zemlje ove godine dolazi nakon nedelja ekstremnog vremena sa temperaturama koje dostižu rekordnih 45,4 stepena Celzijusa na Tajlandu i još jednim teškim toplotnim talasom u Indiji, gde je najmanje 13 osoba umrlo usled toplotnog udara.

Prosečne temperature na globalnom nivou mogle bi da dostignu rekordne vrednosti ove ili 2024. godine, upozorili su naučnici, prenose novinske agencije i portali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.