U trendu

Danas u Beloj kući skup o društvenim mrežama

Američki predsednik Donald Tramp danas je u Beloj kući priredio skup o društvenim mrežama na kojem namerava da osudi „nepoštenje“ tih platformi koje su po njegovom mišljenju „u dosluhu s levicom“.

Skup o kojem je malo detalja, održava se bez vodećih u tom sektoru kao što su Tviter i Fejsbuk, a okupiće konzervativce najkritičnije prema Silicijumskoj dolini, navodi agencija Frans pres.

„Velika tema danas tokom Samita o društvenim mrežama biće nepoštenje, pristrasnost i diskriminacija koju sprovode odredjene grupe“, napisao je Tramp u nizu jutarnjih Tviter poruka.

„Nećemo još dugo to tolerisati“, dodao je američki predsednik i ponovo napao medije i „lažne vesti“, navodeći da mediji nisu toliko moćni kao društvene mreže, ocenjujući da su  „izgubili mnogo kredibiliteta“.

Tramp ima 61 milion pratilaca na Tviteru. On je ranije optužio Tviter da otežava ljudima da ga prate i njemu da prenese svoju poruku. Nagovestio je da je moguće kompanije koje vode društvene mreže, deluju nelegalno i da bi američkla regulatorna tela trebalo da ih tuže.

Na skupu će biti više konzervativnih organizacija ili ličnosti koje se redovno žale da su cenzurisane.

Agencija AP navodi da će konferencija u Beloj kući pružiti Trampu šansu da se obrati svojoj konzervativnoj bazi u pripremi za predsedničke izbore 2020. godine.

Po navodima američkih medija, na skupu će biti i predstavnici portala „PragerU“ koji objavljuje video-snimke s krajnje desničarskim stavovima, zatim organizacija „TurningPoint USA“ koja tvrdi da američki univerziteti vode „levičarsku propagandu“.

Šef organizacije „Projekt Veritas“, koji se hvali da je ušao u gigantske firme u Silicijumskoj dolini da bi pokazao da su pristrasne,  takodje je potvrdio da je pozvan na skup.

Danijel Kastro, potpredsednik Fondacije za informativne i inovativne tehnologije smatra da skup u Beloj kući može da ekscentričnim ličnostima pruži izgled legitimiteta.

Taj sastanak se održava u delikatnom trenutku za američke tehnološke gigante koje konzervativci optužuju za cenzuru, ali takodje i da ne čine dovoljno da spreče sadržaje mržnje na društvenim mrežama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.