najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Danska: Finansiraćemo samo naslednika, ne i potomke

Danski političari najaviljuju uvođenje ograničenja broja kraljevskih potomaka koji ostvaruju pravo na državnu platu, saopštili su danas zvaničnici vladajuće stranke.

“Prostom matematikom, za samo par generacija imaćemo stotine prinčeva i priceza sa velikom državnom platom. Neophodna je neka vrsta ograničenja”, rekao je portparol vladajuće stranke Jakob Eleman Jensen.

Vodeći političari Kraljevine Danske su se složili da je neophodno ograničiti broj kraljičinih unuka koji ostvaruju pravo na državnu platu, piše Independent.

Kraljica Margareta II ima osam unuka koji ostvaruju prava na plate i stipendije, a isto pravo će imati i njihovi potomci.

Portparol Liberalnog saveza Danske Olek Birn Olesen predlaže da se sistem vrati na stara pravila po kojima samo prvenac, u ovom slučaju prestolonaslednik Frederik, ima pravo na finansiranje iz državne kase, prenosi danska štampa.

Članovi Danskog parlamenta pozvali su prestolonaslednika Frederika, da podeli svoju platu sa svojom decom umesto da im država plaća stipendije, prenose danski mediji.

Političari su se složili da je neophodno tražiti od kraljevske porodice da sami izaberu koji potomak je podoban za finasiranje.

“Finansiranje od strane države treba da dobije samo jedno dete, koje je izabrano i za naslednika prestola”, smatraju političari.

Portparoli kraljevske porodice su odbili da komentarišu koje unuče se izjasnilo da želi da ostvari pravo na državnu platu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike