U trendu

De Mezijer: Uhapšeni islamisti povezani sa pariskim napadačim

Trojica ranije danas uhapšenih pripadnika IS u Nemačkoj povezani su sa džihadističkim napadačima iz Pariza, rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, dodajući da su oni možda pripadali „ćeliji spavača“.

Njih trojica su koristili istu mrežu za šverc migranata kako bi stigli iz Sirije u Evropu i imali su lažne sirijske pasoše koji su napravljeni „u istoj radionici“ kao i pasoši napadača iz IS u Parizu, dodao je ministar, prenosi AFP.

Nemačka policija uhapsila je ranije danas u saveznoj državi Šlezvig-Holštajn tri Sirijca zbog sumnje da su ih ekstremisti takozvane Islamske države poslali u Nemačku, saopštilo je danas Tužilaštvo.

Tužioci sumnjanju da su ta trojica, uzrasta od 17 do 26 godina, poslata u Nemačku u novembru prošle godine „ili da bi izvršili neku misiju o kojoj su bili obavešteni ili da bi sačekali dalja uputstva“.

Nije razjašnjeno šta je trebalo da bude meta napada, prenosi Rojters.

„U istrazi za sada nisu pronađene informacije o konkretnoj akciji ili naređenja“, navodi se u saopštenju federalnog Tužilaštva.

Rojters podseća da je u Nemačku prošle godine došlo milion migranata a da je u zemlji u porastu zabrinutost zbog njihovg prisustva nakon napada koje su izveli tražioci azila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.