De Mistura se nada novoj rundi pregovora o Siriji krajem avgusta

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura planira za kraj avgusta nastavak mirovnih pregovora izmedju sirijskih vlasti i opozicije.

“Napravili smo odredjen napredak.. naša namera, naš cilj, je da se organizuje treća runda pregovora krajem avgusta”, rekao je De Mistura novinarima danas posle sastanka sa visokim predstavnicima Rusije i SAD u Ženevi.

De Mistura je danas razgovarao sa američkim izaslanikom za Siriju Majklom Ratnijem i ruskim zamenikom ministra za spoljne poslove Genadijem Gatilovim.

Moskva i Vašington su sredinom jula dogovorili pojačanju saradnju i konkretne mere da bi se poštovalo primirje u Siriji i oko vojne saradnje protiv ekstremističke grupe Islamska država i Fronta Al Nusra, lokalnog ogranka Al Kaide.
 
De Mistura je izrazio nadu da će te mere postati konkretne i vidljive da bi nova runda pregovora dala rezultate, posle neuspeha dve runde pregovora ove godine.

Sirija je u gradjanskom ratu od 2011. u kome je do sada život izgubilo 280.000 ljudi a više od polovine stanovništva je primorano na izbeglištvo.

(Beta)

Ostavite komentar