U trendu

Dejli Mejl: Uvredljivi gest – Bajden odgurnuo Sunaka pred novinarima

LONDON – Američki predsednik Džo Bajden pokazao je nepoštovanje prema britanskom premijeru Rišiju Sunaku, kada se sastao sa američkim liderom na vojnom aerodromu u blizini Belfasta, izveštava danas Dejli mejl.

„Američki predsednik je odmah po sletanju hladno pozdravio, a zatim odgurnuo premijera, i mnogi su u tome videli uvredljiv diplomatski gest“, primetili su britanski novinari.

Na snimku se vidi kako Bajden, nakon brzog pozdrava sa Sunakom, gura britanskog premijera u stranu kako bi pozdravio kraljevog predstavnika u okrugu Antrim, Dejvida Mekorkela, a zatim zagrlio američku ambasadorku u Velikoj Britaniji Džejn Hartli.

„To je trebalo da bude poseban trenutak za Rišija Sunaka…Ali premijer je dospeo u nezgodnu situaciju“, komentariše britanski list.

Bajden je od utorka u četvorodnevnoj poseti Velikoj Britaniji.

Posle jutrošnjeg sastanka sa Sunakom u hotelu u Belfastu, Bajden se, kako prenosi Dejli mejl, suočio sa gomilom pitanja novinara, uključujući da li je imao poruku za stranke u Severnoj Irskoj i zašto nije razgovarao o trgovinskom sporazumu dok je bio u poseti Velikoj Britaniji.

Međutim, Bajden je kratko odgovorio da je „došao ovde da sluša“, povodom obeležavanja 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak, mirovnog sporazuma koji je okončao višedecenijsko sektaško nasilje u Irskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.