U trendu

Delegacija EU u CG: Istražiti navode iz Pandora papiri

PODGORICA – Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori očekuje da nadležni državni organi adekvatno istraže navode iz afere “Pandora papiri”, prema kojima su predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom.

”Očekujemo da ovi nedavni navodi, kao i svi drugi navodi koji se tiču korupcije ili mogućeg izbegavanja plaćanja poreza, budu adekvatno istraženi od nadležnih nacionalnih organa”, saopšteno je podgoričkim Vijestima iz Delegacije EU.

Podsetili su da će predstojeći godišnji izveštaj Evropske komisije, koji će uskoro biti objavljen, sadržati ocenu ukupnog stanja u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori.

Iz Ambasade SAD, za Vijesti su rekli da nisu u mogućnosti da komentarišu slučajeve konkretnih pojedinaca pomenutih u “Pandora dokumentima” i podsećaju na memorandum predsednika Džozefa Bajdena kojim je ustanovio da je borba protiv korupcije ključni interes nacionalne bezbednosti.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u nedelju je, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavila da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine potpisali tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza, kako su naveli, komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

MANS je u dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, pronašao overene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Đukanovići sklopili 21. juna 2012. sa kompanijom “CM Skye 2 (PTC) limited” registrovanom na Britanskim Devičanskim ostrvima.

Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja ovlašćena je da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), Vijestima su saopštili da će pokrenuti postupak “radi utvrđivanja činjeničnog stanja”.

”Po okončanju postupka, ASK će blagovremeno obavestiti javnost o njegovom ishodu”, naveli su iz te institucije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u ponedeljak je saopštilo da je formiralo predmet povodom tvrdnji MANS-a, najavljujući da će preduzeti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti “radi utvrđivanja činjenica i okolnosti”.

MANS je juče, pozivajući se na “Pandora papire” i podatke iz britanskog registra kompanija, saopštio da su hrvatski konsultanti za naftu i gas, Vedran Perše i Jasminko Umićević, oprostili dug od 108.000 funti skrivenoj kompaniji (Victoria Bridge Finance Ltd) Blaža Đukanovića, sa Britanskih Đevičanskih Ostrva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.