U trendu

Demokratske članice Kongresa kritikuju Izrael

VAŠINGTON – Demokratske članice Kongresa SAD Ilhan Omar i Rašida Tlaib oštro su kritikovale Izrael jer im je uskratio ulazak u zemlju i pozvale kolege da posete tu zemlju umesto njih.

Ilhan Omar iz Minesote rekla je da predsednik SAD Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu potiskuju zakonodavce u izvršavanju svoje nadzorne uloge, prenosi AP.

„Ohrabrila bih kolege da posete i sastanu se s ljudima s kojima ćemo se sretati, da vide i čuju priče koje ćemo čuti. Ne možemo dozvoliti da Tramp i Netanjahu uspeju u skrivanju surove stvarnosti okupacije“, rekla je ona na konferenciji za novinare.

AP podseća da je Izrael ranije zabranio ulazak za prve dve muslimanke izabrane u Kongres zbog njihovih kritika Izraela zbog odnosa prema Palestincima i podrške međunarodnom pokretu bojkota, prestanku investiranja i sankcija.

Izraelski zvaničnici su kasnije dali dozvolu Rašidi Tlaib da poseti svoju baku na Zapadnoj obali, što je ona odbila.

Tlaib and Omar su se pridružile građanima Minesote koji su bili direktno pogođeni zabranama putovanja u prošlosti.

„Rašida Tlaib i Ilhan Omar imaju dobro dokumentovanu istoriju antisemitskih komentara, antisemitskih postova na društvenim mrežama i antisemitskih odnosa. Izrael ima pravo da ljude koji ga žele uništiti spreči da uđu u zemlju. Besmislene kongresne istrage demokrata ovde u Americi ne mogu promeniti zakone koje je Izrael usvojio da zaštiti sebe“, oglasili su se iz Bele kuće povodom kritika dve poslanice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.