U trendu

Deset napada dnevno na izbeglice u Nemačkoj

U Nemačkoj je prošle godine prijavljeno 3.500 napada na izbeglice i azilante  –  skoro deset dnevno, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U tim napadima je povređenih 560 ljudi, od čega 43 dece, napisalo je Ministarstvo u odgovoru na poslaničko pitanje, saznala je danas agencija AFP.

Vlada „oštro osuđuje“ nasilje, dodaje se u saopštenju. „Ljudi koji su pobegli iz svoje zemlje i traže zaštitu u Nemačkoj, imaju pravo da očekuju da su tu bar bezbedni“.

Po policijskoj statistici koju Ministarstvo navodi u odgovoru, prošle godine je bilo 2.545 napada na izbeglice. Nema podataka koji bi bili dostupni za poređenje s prethodnim godinama, jer se ova vrsta napada odvojeno evidentira od 2016. godine.

Pored toga, prošle godine je napadnuto 988 mesta za smeštaj izbeglica i azilanata, uključujući i podmetanje požara, dodalo je Ministarstvo. To je neznatno manje u poređenju sa 2015. godinom, kada je registrovano više od hiljadu takvih napada. Tokom 2014, bilo ih je samo 199.

Nagli porast nasilja prema strancima primetan je od 2015. godine, kada je Nemačka, na vrhuncu izbegličke krize u Evropi, primila 890.000 azilanata.

Od priliva azilanata za koji se zalagala kancelarka Angela Merkel, koristi je imala anti-imigraciona nacionalistička partija desnice AfD.

Broj dolazaka je naglo opao 2016. godine, na 280.000 novih azilanata. To smanjenje je uglavnom bilo posledica zatvaranja „Balkanske rute“ i potpisivanja kontroverznog sporazuma EU i Turske u martu 2016, za koji se snažno zalagala kancelarka Merkel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar