Đenović: Krivokapić je prešao prag ovlašćenja

PODGORICA – Zdravko Krivokapić, kao predsednik vlade sekularne države, ne može da prenosi želje vernika ko treba da bude mitropolit, izjavio je verski analitičar Draško Đenović, ocenjujući da je reč o pokušaju ucene Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Đenović kaže da ne vidi racionalni razlog zašto je Krivokapić, koji je sinoć u Beograd doputovao zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, odustao i predložio da taj dokument bude potpisan 30. oktobra.

„Da li Krivokapić pokušava da napravi dil sa nekim iz vlade ili sa (Milom)Đukanovićem, ili je nešto drugo u pitanju, ne znam, ali nešto se desilo“, rekao je Đenović u izjavi agenciji MINA.

On je kazao da, ukoliko je zaista Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC u četvrtak prepodne usaglašen, ne vidi kako se došlo u situaciju da on bude potpisan na godišnjicu smrti Amfilohija, umesto na Saboru, ili pre njega.

„Ili Krivokapić testira SPC da vidi da li će da krene u nove proteste u Crnoj Gori, koji bi bili pogubni i za jednu i za drugu stranu, ili pokušava da vidi ko će zaista biti mitropolit“, kaže Đenović.

Prema njegovim rečima, Krivokapić je prešao prag ovlašćenja koja su mu data Ustavom, jer ne može kao predsednik vlade sekularne države kao što je Crna Gora da prenosi želje vjernika ko da bude mitropolit.

„On je svetovno lice, Crna Gora je sekularna država i nije prirodno da Krivokapić sa svoje funkcije govori Crkvi ko bi trebalo da bude mitropolit“, istakao je Đenović.

Na pitanje da li ovakav odnos Krivokapića može da utiče na odluku Sabora vezano za izbor mitropolita, Đenović je rekao da može da dovede to toga da se ne izabere mitropolit ili da Crkva krene u nove šetnje protiv Krivokapića.

Kako je naveo, svaka vlast želi da ima Crkvu uz sebe, ili makar da ta crkva nije protiv nje.

„Naravno da će svaka vlast biti zainteresovana da ima svog čoveka na takvom mestu, iako će se svi kleti da je crkva odvojena od države. Ali ne možete nikada zahtevati da neko bude postavljen. Ako se mešate u neke stvari, onda to ne treba da bude tako očito“, istakao je Đenović.

Ukazao je da mitropolit, ko god da bude, ne mora trajno da bude na tom mestu, jer Crkva može da ga na određeni period pošalje u drugu eparhiju ili mitropoliju.

Đenović smatra da je ovo bio pokušaj ucene Crne Gore prema SPC.

Rekao je i da Crna Gora i SPC mogu da odustanu od potpisivanja Temeljnog ugovora, ali da su pitanje posledice koje bi proizašle iz toga.

“Država Crna Gora može da obustavi izdavanje boravišnih viza sveštenicima, ne da građevinske dozvole, imovinu i ostalo, a SPC može da organizuje litije ili da pozove građane Srbije na bojkot letnje turističke sezone”, naveo je, između ostalog, Đenović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.