Djulijanijeve veze komplikuju njegovo imenovanje

Rudi Djulijani koji važi za jednog od glavnih kandidata za državnog sekretara u vladi izabranog predsednika SAD Donalda Trampa, savetovao je strane političare i lobirao za bezbednosne firme čiji klijenti imaju komplikovane veze sa američkom vladom što bi moglo da bude otežavajuće za njegovo moguće imenovanje, piše danas agencija AP.

AP piše da je bivša državna sekretarka Hilari Klinton bila zabrinuta kada je Djulijani otputovao u Beograd i sastao se sa liderima jedne srpske političke partije koja je, kako navodi agencija, „nekad bila povezana sa bivšim srpskim liderom Slobodanom Miloševićem“.

„Ovo je skandalozno“, napisala je Klinton u aprilu 2012. kada joj je njena šefica kabineta Čeril Mils uputila kopiju izveštaja agencije AP o Djulijanijevom sastanku sa zvaničnicima Srpske napredne stranke, piše AP.

Kada se saznalo o Djulijanijevoj poseti, američka ambasada u Beogradu je izdala saopštenje u kojem je navela da ne zauzima strane u srpskim izborima. Vodja partije s kojom se Djulijani sastao, Aleksandar Vučić, sada je predsednik vlade Srbije, navodi AP.

AP navodi da je Milošević bio optužen za ratne zločine zbog ratova 90-ih godina prošlog veka i da je umro u zatvoru pre deset godina.

Dok bivši gradonačelnik Njujorka čeka da vidi da li će ga Tramp izabrati za državnog sekretara, njegovo savetovanje stranih i korporativnih klijenata moglo bi da ga izloži istim kritikama koje su upućene bivšoj državnoj sekretarki Hilari Klinton zbog njenih veza sa stranim vladama i firmama koje su davale donacije njenoj porodičnoj dobrotvornoj organizaciji, Fondaciji „Klinton“.

Sam Djulijan je u avgustu rekao za Si-En-En da je Hilari Klinton odnosima Stejt departmenta i Fondacije „Klinton“ jasno prekršila zakone o sukobu interesa.

Djulijaniju bi moglo da se zameri što je više godina proveo u firmama koje su predstavljale vlade i multinacionalne kompanije, a interesi nekih od njih su različiti od interesa SAD.

On je tako držao govore, zahtevajući od Stejt departmenta da sa američke liste terorističkih organizacija skloni jednu iransku opozicionu grupu. Stejt department je skinuo organizaciju sa tog spiska 2012, u vreme kada je Hilari Klinton bila državna sekretarka.

Djulijani je u intervjuu za Njujork tajms u utorak rekao da nije nikada lobirao ni za čije interese, strane ili bilo koje druge.

On je branio rad svoje konsultantske firme u Kataru, monarhiji u Persijskom zalivu, i novac koji je dobio za podršku iranskoj disidentskoj grupi „Mudžahedin e Kalk“ (MEK) koju su SAD bile stavile na spisak stranih terorističkih organizacija.

Djulijani je rekao da je njegova veza sa tom grupom vrlo otvorena.

„Imam prijatelje u celom svetu. To nije novost za mene. Kada postanete gradonačelnik, postanete zainteresovani za spoljnu politiku. Kada sam otišao s mesta gradonačelnika, moj glavni rad je bio pravni i bezbednosni, širom sveta“, rekao je Djulijani.

Djulijani se nikad nije registrovao u vladi kao lobista. On je delovao u inostranstvu kao „konsultant za bezbednost“ i povremeno kao „politički savetnik“, mada je svojim delovanjem ponekad pokušavao da utiče na američku politiku, navodi AP.

Ako bude nominovan za državnog sekretara SAD, Djulijani će morati da izloži svoje finansije, slično kao kada je ušao u predsedničku kampanju 2007. godine. Tada je u predstavljanju finansija pokazao da je već multimilioner sa imovinom vrednom izmedju 18 i 70 miliona dolara.

Djulijani je često kritikovao Hilari Klinton zbog njenih plaćenih govora za specijalne firme. Medjutim Djulijanijeva predavanja sredinom 2000-ih bi mogla da mu donesu slične etičke probleme, navodi AP. Od kraja 2005. do početka 2007. Djulijani je održao više od 100 plaćenih govora, većinom za po 100.000 dolara.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike