U trendu

Dombrovskis obećao Kijevu uskoro novih 18 mlrd evra od EU

KIJEV – Komesar Evropske unije za trgovinu Valdis Dombrovskis danas je tokom posete Kijevu preneo Ukrajini nedvosmislenu podršku EU, računajući i 18 milijardi evra u skorije vreme.

Dombrovskis, jedan od tri izvršna potpredsednika u EU, tokom razgovora s predsednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom, rekao da je razgovarao o narednim koracima za pružanje makrofinansijske pomoći Kijevu ove godine i bližoj integraciji Ukrajine sa unutrašnjim tržištem Evropske unije, preneo je Rojters.
Premijer Šmihal potvrdio je da Kijev očekuje da će sledeće nedelje u sklopu finansiranja EU dobiti 2,5 milijardi evra i dodao da Ukrajina računa na prva sredstva u okviru programa EU plus makrofinansijske pomoći od 18 milijardi evra u januaru.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić rekao je juče da će blok obezbediti i privremeno sklonište od hladnog vremena, generatore i komplete za popravku električne mreže za Ukrajinu kako bi joj pomogli da prebrodi zimu nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu.

Podseća se da je EU uvela nekoliko rundi novih sankcija Moskvi od početka sukoba 24. februara, pored finansijske pomoći koju je pružila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar