najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Doskocil: Austrija neće biti čekaonica Nemačke

Ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil gotovo godinu dana pošto su Nemačka i Austrija otvorile granice za izbeglice, kritikuje politiku prema izbeglicama nemačke kancelarke Angele Merkel, uz poruku da Austrija neće biti čekaonica Nemačke.

“Politika ”uspećemo” je neodgovorna”, poručio je on u izjavi bečkom dnevniku “Kronen cajtung” citirajući Merkelovu izjavu neposredno pred otvaranje granica 31.avgusta prošle godine.

Doskocil, kritikujući politiku EU, je kazao da mu je enigmna zašto od događaja 2015. nisu povučene ispravne pouke, a stalno ponavljanje “kulture dobrodošlice”, prema njegovim rečima, vodi samo do novog talasa izbeglica ka Evropi.

“Treba samo pogledati Italiju koja je preopterećena i prepuštena sama sebi”, naglasio je Doskocil.

“Ako usred Milana bivaju postavljeni šatori, onda niko ne može da tvrdi da se talas na razuman način može savladati”, poručio je on.

Doskocil je naglasio da Austrija neće biti čekaonica Nemačke ukazujući na nove podatke prema kojima je od početka godine registrovano više od 100.000 migranata i to nisu izbeglice sa ratišta u Siriji, već je njih, kako je naveo, 20 odsto iz Nigerije.

Na drugom mestu su državljani Eritreje, a 12 odsto je iz Gambije, te po sedma odsto iz Obale Slonovače, Sudana i Gineje.

Doskocil je zatražio što skorije sazivanje samita o vraćanju izbeglica.

“Evropa mora što pre da pronađe odgovarajuća sredstva i dogovore kako bi se vratili migranti u njihove zemlje porekla. Tu je do sada malo urađeno”, poručio je Doskocil i dodao da nije politika “ako Evropa ostaje u agoniji i glavu skriva u pesku”.

On smatra da među zemljama EU mora da se uspostavi savez za uređenu politiku vraćanja izbeglica, a na sporazum sa Turskom, upozorava, se ne sme oslanjati.

“Turska vlada se, posle poslednjih događaja i izjava, ne sme shvatati ozbiljno. Od vizne liberalizacije smo daleko zato što je Turska daleko od evropskih standarda. Evropa mora i bez sporazuma sa Turskom da bude u stanju da štiti svoje granice”, zaključio je Doskocil.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike