U trendu

DPS beleži pad podrške, ali je i dalje pojedinačno najjaci

PODGORICA – Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića beleži pad od juna 2021., ali je pojedinačno i dalje najuticajnija sa 28,2 odsto podrške građana, rezultat je istraživanja koje je proveo CEDEM.

Ako bi naredne sedmice bili održani parlamentarni izbori u Crnoj Gori, druga partija po snazi bila bi Demokratska sa 14,9 odsto, treći je Demokratski front sa 14 odsto a potom Evropa sad sa 10,9 odsto.

Građanski pokret URA, aktuelnog premijera Dritana Abazovića bi mogao da računa na podršku 4,8 odsto, SNP 3,8, SDP 3,4 a BS 3,3.

Albanska alternativa bi dobila 2,3 odsto glasova, a DUA 1,8 odsto.

Ispod cenzusa bi ostali SD sa 2,6 odsto, Prava Crna Gora sa 1,6 odsto i Slobodna Crna Gora sa jedan odsto podrške.

Prema ovim rezultatima, podrška DPS je pala za više od dva odsto u odnosu na decembar prošle godine, kada bi tu partiju glasalo 30,5 odsto, a pad beleže i DF (6,4 odsto manje), Demokrate (4,4 odsto manje), URA (1,4 odsto manje), BS (2,8 odsto manje) i SDP (0,9 odsto manje).

Rast podrške beleže SNP (0,9 odsto više), SD (0,2) odsto dok je najveći doprinos padu vodećih partija dalo uključivanje u istraživanje pokreta Evropa sad, koji je sada prvi put mereno, rekao je metodolog CEDEM-a Miloš Bešić, preneli su podgorički mediji.

Istraživanje CEDEM-a sprovedeno je od 11. do 27. juna, na uzorku od 1.026 ispitanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.