U trendu

DSHV: Čestitke Srbima u HR i zamerke Srbiji

ZAGREB – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) čestitao je danas na izbornom uspehu Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDS S), uz opasku da takav rezultat hrvatska manjina u Srbiji ne može da ostvari zbog, kako tvrde, nesprovođenja međudržavnog sporazuma dve zemlje.

Nakon prvog kruga izbora predstavnici SDS S-a od 10 zamenika župana iz redova srpske zajednice biće ih osam, a sličan je odnos i kada je reč o blizu 30 mesta gradonačelnika ili načelnika opština, odnosno zameika gradonačelnika ili zamenika predsednika opština, saopšteno je iz DSHV Tomislava Žigmanova, prenela je Hina.

Navode da je Hrvatska sa institutom zajamčenih mandata na najbolji način rešila pitanje demokratske participacije nacionalnih manjina, što je potvrđeno na proteklim izborima.

DSHV u tome kontekstu, prenosi Hina, zaključuje da to pravo Hrvati u Srbiji još uvek ne mogu da ostvare jer Srbija ne sprovodi međunarodnu obvezu preuzetu na osnovu Međudržavnog sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2004.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.