U trendu

Dvojica policajaca tuže Trampa zbog nereda 6. januara

VAŠINGTON – Dvojica policajaca sa američkog Kapitola podneli su tužbu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa za podsticanje pobune 6. januara, navodeći da je on odgovoran za fizičke i emocionalne povrede koje su tada pretrpeli.

Rojters prenosi da su Džejms Blasingejm sa 17 godina službe i Sidni Hembi koji je 11 godina policajac, podneli u utorak tužbu protiv Trampa pred američkim sudom za okrug Kolumbija tražeći odštetu od najmanje 75.000 američkih dolara.

U tužbi se kaže da je zahtev za naknadu štete zbog fizičkih i emocionalnih povreda koje je prouzrokovalo protivzakonito ponašanje optuženog Donalda Trampa koji je podsticao pobunu 6. januara 2021. godine, u kojoj su njegovi sledbenici pokušali da ospore rezultate predsedničkih izbora 2020, navodi agencija.

Oštećeni policajci u svom zahtevu pred sudom ukazuju još na ponašanje bivšeg republikanskog predsednika pre i posle predsedničkih izbora 3. novembra, koje uključuje komentare u govorima, na Tviteru i tokom predsedničkih debata.

Tužba navodi da je Tramp podsticao nasilje tokom predsedničke kampanje 2020. i tvrdio da su izbori namešteni nakon što je sadašnji predsednik Džo Bajden proglašen za pobednika.

Tramp je prema njihovoj tužbi pretio nasiljem svojim protivnicima, podsticao svoje sledbenike na nasilje i odobravao njihova protivzakonita dela.

Rojters prenosi da se u tužbi takođe navodi da je Tramp ohrabrivao pristalice da dođu na Kapitol 6. januara i „zaustave krađu“ mesecima nakon izbora, a u tvitu od 19. decembra je napisao „Veliki protest u Vašingtonu, 6. januara. Budi tamo, biće divlje “, što su mnogi od njegovih pristalica shvatili kao doslovni poziv na oružje.

Tramp je ranije negirao odgovornost za nerede u kojima je pet osoba izgubilo život, uključujući i policajca, a njegova kancelarija nije odmah uzvratila poziv agenciji za komentar povodom tužbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.