U trendu

DW:Čanan Kaftančioglu „nova meta“ Redžepa Erdogana

BON – Na „nišanu“ turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sada je i Čanan Kaftančioglu, koja je rukovodila kampanjom nakon koje je vladajuća stranka pobeđena u Istanbulu.

Nemački Dojče vele (DW) navodi da je Čanan Kaftančioglu jedna od političkih zvezda u usponu i da su retki političari koji danas uživaju sličnu popularnost kao lekarka sa obala Crnog mora.

Ona se svojim levičarskim stavovima uvek pomalo isticala u kemalističkoj Republikanskoj narodnoj stranci (ĆP), a početkom 2018. preuzela je vođstvo nad istanbulskim odborom stranke.

Pravi proboj doživljava godinu kasnije kada je vukla konce u jednoj od najuspešnijih izbornih kampanja u istoriji Turske – u martu 2019. vodila je kampanju tada još nepoznatog novajlije Ekrema Imamoglua – lokalnog političara, za kojeg niko nije verovao da može da pobedi Binalija Jildrima, nekadašnjeg premijera iz redova Erdoganove Stranke pravde i razvoja.

Međutim, emotivnom kampanjom koja se oslanjala na pomirenje umesto na podele, ĆP je dobila naklonost birača – i to dvaput, pošto je Erdoganov sistem rešio da ponovi izbore, a kao dobra strategija pokazala se priča o nepotizmu u turskoj metropoli – sklonost Erdoganovih ljudi razmetanju u doba krize nije dobro primljena kod građana.

Gubitak Istanbula, grada sa 16 miliona stanovnika, bio je najteži poraz u karijeri turskog predsednika, a nakon ovih izbora Kaftančioglu je nakon ovih izbora postala izuzetno popularna.

Ona je nekoliko meseci nakon Erdoganovog izbornog poraza, u septembru 2019, osuđena na skoro 10 godina zatvora zbog „propagiranja terorizma, huškanja, vređanja predsednika i drugih državnih službenika, kao i sramoćenja države“, a ta presuda jošnije pravosnažna, jer je Kaftančioglu uložila žalbu.

Ipak, da proizvoljne optužbe protiv opozicionih političara mogu da imaju drastične posledice, pokazuje i slučaj Selahatina Demirtaša, nekadašnjeg vođe prokurdske Narodne demokratske partije, koji je bez optužnice više od četiri godine sedeo u istražnom zatvoru.

Njemu se na teret stavlja „uništavanje državnog jedinstva i integriteta zemlje“ zbog protesta na koje je 2014. pozvala njegova partija, a demonstracije su bile usmerene protiv opsade sirijsko-kurdskog grada Kobane od strane „Islamske države“, naveo je DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar