U trendu

DW: Debakl za nemačku koaliciju

BERLIN – Nemačka javnost svojoj vladi daje izuzetno loše ocene, i da su izbori ove nedelje, aktuelna koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Hrišćansko-socijalne unije Bavarske i Socijaldemokratske partije Nemačke ne bi izborila većinu u nemačkom parlamentu, piše Dojče vele.

Odgovarajući na pitanje za koga bi glasali da se izbori održavaju sada, nemački građani u anketi kažu da bi za stranku nemačke kancelarke Angele Merkel, CDU, i njenu sestrinsku stranku CDU glasalo tek 29 odsto građana.

Socijaldemokratska partija stoji na 18 odsto glasova, što znači da bi trenutna vladajuća koalicija Nemačke osvojila 47 odsto glasova.

DW podseća da ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD) i dalje jača, a da je nemačka javnost svesna rasizma koji postoji u toj zemlji.

Postavljajući pitanje koliko je zapravo Nemačka rasistička, DW piše da je to pitanje u fokusu kada je neophodno da neka konkretna dešavanja pokrenu ljude.

„Retko kada je to bilo tako strastveno, kao posle povlačenja Mesuta Ozila iz fudbalske reprezentacije Nemačke. Fudbaler koji od 2013. godine igra za londonski Arsenal, svoju odluku je povezao sa optužbama za rasizam na račun Nemačkog fudbalskog saveza (DFB) i njegovog predsednika Rajnharda Grindela. Dve trećine Nemaca trenutno smatra da Nemačka ima veliki ili čak veoma veliki problem sa rasizmom“, navodi DW, pozivajući se na istraživanje Dojčelandtrenda.

Pristalice socijaldemokrata, Levice i Zelenih smatraju da Nemačka ima veliki problem sa rasizmom – između 73 i 77 procenata. Sa druge strane 62 odsto simpatizera AfD smatra da je to mali ili nikakav problem, navodi se u tekstu.

Većina Nemaca stranog porekla (68 odsto), međutim, smatra da je rasizam veliki problem.

Istog mišljenja je i gotovo isto broj Nemaca koji nemaju strano poreklo (63 odsto), piše DW.

Uspešna integracija doseljenika prema mišljenju ispitanika je samo pitanje vremena. Za ljude koji već decenijama žive u Nemačkoj, 62 odsto ispitanika smatra da su dobro ili veoma dobro integrisani.

Kada je reč o migranitima koji su poslednjih godina došli u Nemačku, pozitivnu ocenu je dalo tek 28 odsto ispitanika. Kako navodi DW, prema mišljenju Nemaca, rasizam, azilantska i izbeglička politika nisu najvažnije teme.

Nemce više zaokuplja (oko 69 odsto) zdravstvena politika.

Nemci smatraju i da je neophodno posvetiti se pitanjima penzione i socijalne politike (64 odsto), unutrašnjoj bezbednosti (55 odsto), klimatskoj politici (52 odsto) i obezbeđivanju stambenog prostora koji može da se plati (51 odsto).

U odnosu na to, tek 39 odsto ispitanika smatra da su azilantska i izbeglička politika veoma važni. Zatim sledi i tema digitalizacija (28 odsto).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.