U trendu

DW: Nemački bombarderi za atomske bombe zastareli

BERLIN – Javna je tajna da se u Nemačkoj nalaze američke atomske bombe, piše Dojče vele, koji ističe da su troškovi održavanja aviona sposobnih da nose te bombe za samo prošlu godinu iznose oko 600 miliona evra.

Dojče vele piše da se u Hali u Manhingu, nadomak Minhena, popravlja po dvadeset nemačkih borbenih aviona tipa Tornado, dodajući da avione održava Erbas.

„Svaki Tornado je ovde u proseku 350 dana“, kaže Katarina Zemler-Šuler, šefica odeljenja koje održava ove avione Bundesvera.

Prema njenim rečima, popravka znači snalaženje – prebacivanje delova aviona sa jednog na drugi, jer često nema novih rezervnih delova za avione starije proizvodnje.

Iz jednog poverljivog dokumenta Ministarstva odbrane proizilazi da troškovi održavanja ovih aviona za prošlu godinu iznose oko 600 miliona evra.

Tornado je avion koji je osamdesetih je bio čudo tehnike, ali je danas, od nekadašnjih 350 komada u nemačkoj vojsci ostalo 85 letelica.

Kako se navodi, nemačka armija mora da do 2025. godine zadrži u upotrebi što više Tornada, jer je to jedini avion nemačkog ratnog vazduhoplovstva koji može da nosi i ispali američke nuklearne bombe smeštene u Nemačkoj.

Berlin u okviru NATO ima obavezu da održava avione sposobne za atomske udare – baš kao i Italija, Belgija i Holandija, na čijim se teritorijama takođe nalaze neke od američkih nuklearnih bombi.

Taktika takozvanog „nuklearnog odvraćanja“ je važna za NATO i svaka od ovih zemalja mora da ima letelice i pilote sposobne za atomski napad, a alijansa održava i odgovarajuću vežbu svake godine.

Iako nemačka Vlada to nikada nije javno priznala, „javna tajna“ je da je 15-20 američkih nuklearnih bombi u kasarni Bihel, na jugoistoku Nemačke.

Nevolja za Berlin je što još nije ni poručen novi model aviona za atomske bombe, a proizvodnja naslednika Tornada mogla bi da potraje godinama.

Jedan vojni pilot je rekao za Dojče vele da od 45 aviona u njegovoj grupi uglavnom može da leti između osam i dvanaest njih.

Već dve godine Ministarstvo odbrane ne donosi odluku, a kako se navodi, lome se između dva modela – američkog F/A-18 u proizvodnji Boinga i Erbasovog Jurofajter Tajfuna.

Bundesver već ima 138 Jurofajtera, ali ne takvih koji mogu da nose atomske bombe.

Jurofajter je zajednički proizvod nekoliko evropskih zemalja, među njima i Nemačke, a montira se baš tamo gde se održavaju avioni tipa Tornado – u blizini Minhena.

Nemačka namera da kupi američko oružje nailazi na nerazumevanje i u Parizu, koji mnogo polaže na razvoj novog zajedničkog modela aviona FCAS (Future Combat Air System) koji bi trebalo da bude povezan sa bespilotnim letelicama i drugim sistemima.

Kako se dodaje, tek su pod velikim pritiskom Francuske u Berlinu odustali od nabavke bombardera F-35 koji proizvodi američka kompanija Lokhid Martin.

Kako se čuje, glavni razlog što se ipak razmišlja o američkom F/A-18 – koji je ipak skromniji i jeftiniji model od F-35 – jeste što ta letelica ima mogućnost da registruje i napadne neprijateljske radarske sisteme, a Jurofajter još nije dovoljno razvijen za tako nešto.

Takođe, veruje se da će Amerikanci lakše dati atomsku licencu svom domaćem avionu.

Šefica Demohrišćana i ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer trebalo bi narednih sedmica da saopšti odluku tešku deset milijardi evra.

Poznavaoci prilika kažu da miriše na kompromis: biće kupljeno 40 F/A-18 kao atomskog bombardera i 40 Jurofajtera za druge zadatke, ali to nije konačna odluka jer postoji mogućnost da koalicioni partneri Socijaldemokrate neće ni dozvoliti da se poruče novi avioni.

Sasvim je moguće, prenosi Dojče vele, da se sve otegne do sledećih izbora 2021. godine, ali bi u tom slučaju Tornado možda morao da posluži sve do 2030. godine.

U tom slučaju bi samo njihovo održavanje progutalo trinaest milijardi evra – skuplje od kompletno nove flote.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.