U trendu

Džihadisti se opasno šire: Libija postaje kolonija islamista

Militanti Islamske države počeli su u velikom broju da pristižu iz Sirije u Libiju, krenule su prve javne dekapitacije, lokalne radio stanice više ne puštaju muziku već poruke Abu Bakr al-Bagdadija, vođe tzv. Islamske države.

Kada je libijski ogranak Islamske države prošle godine podigao svoju zastavu u gradu Surtu, tamo se nalazilo svega nekoliko militanata. Danas, godinu dana kasnije, Surt se pretvorio u koloniju Islamske države, koja se širi i po ostalim libijskim gradovima, opasno se približavajući Evropi.

Kako prenosi Njujork Tajms, područje Surta preplavljeno je džihadistima koji otimaju ljude, muče ih, ubijaju…

„Cela vlada Islamske države nalazi se tamo i iz Libije povlači najvažnije poteze“, kazao je jedan od stanovnika tog područja. Iz Surta IS preti i gradu Misrata.

Libija se pokazala kao pravo utočište za džihadiste, budući da je zemlja u potpunom haosu nakon svrgavanja Moamera Gadafija. Dok traju politički sukobi, islamisti iskorišćavaju situaciju za svoje širenje.

IS jača i u Egiptu, a lokalni političari gotovo da ne vode bitku protiv džihadista. Zapad je nakon pokolja u Parizu pojačao napade u Siriji, ali interesa za borbu protiv terorista u Libiji nema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.