U trendu

Džonson se izvinio zbog žurke u vreme karantina, ali tvrdi da nije znao da krši pravila

Britanski premijer Boris Džonson danas je ponudio „iskreno izvinjenje“ zbog prisustvovanja ilegalnoj žurci za vreme karantina zbog pandemije korona virusa, ali je insistirao da nije svesno prekršio pravila ni obmanuo parlament.

Poslanicima donjeg doma britanskog parlamenta Džonson je rekao da mu „nije palo na pamet“ da je okupljanje povodom njegovog rođendana zapravo žurka.

„Ni tada ni posle nije mi palo na pamet da bi okupljanje u kabinetu, neposredno uoči važnog sastanka o kovid strategiji, moglo predstavljati kršenje pravila“, kazao je Džosnon i dodao da razume „povređenost i gnev“ naroda.

Džonson je prošle nedelje kažnjen sa 50 funti (oko 60 evra) jer je u junu 2020. godine prisustvovao rođendanskoj žurci u sedištu vlade, čime je postao prvi britanski premijer za kojeg je utvrđeno da je prekršio zakon dok je bio na funkciji.

Policija još istražuje nekoliko drugih zabava u zgradama vlade kojima je Džonson navodno prisustvovao.

Džonson je poslanicima kazao da se izvinjava zbog „manje greške“, odbacivši pozive opozicije da podnese ostavku zbog kršenja ograničenja koja je njegova vlada nametnula građanima tokom pandemije.

Opoziciona Laburistička partija pokušava da izdejstvuje osudu Džonsona u parlamentu zbog tog skandala. Predsedavajući donjem domu parlamenta Lindzi Hojl rekao je da će dozvoliti debatu i glasanje o tome da li protiv Džonsona treba otvoriti istragu za dovođenje parlamenta u zabludu. Glasanje je zakazano za četvrtak.

Džonson i njegova konzervativna vlada suočavaju se sa sve većim gnevom otkako su se krajem prošle godine pojavile optužbe da su on i njegovi saradnici organizovali žurke u zgradi vlade tokom 2020. i 2021. godine, kada je milionima Britanaca bilo zabranjeno da se sastaju sa prijateljima i porodicom i da prisustvuju sahranama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar