U trendu

Džonson se sastao sa evropskim liderima na marginama samita G7

Premijer Velike Britanije Boris Džonson sastao se danas na marginama samita G7 sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom usred sve većih tenzija izmedju Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita.

Džonson se danas sastao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Samit lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja organizovan je u Kornvolu, na jugozapadu Engleske.

Dve strane su u diplomatskom sukobu oko trgovinskih aranžmana u Severnoj Irskoj, jedinim delom Velike Britanije koji se kopnom graniči sa Unijom.

London i Brisel pokušavaju da se dogovore o „protokolu o Severnoj Irskoj“ o kojem se pregovaralo u sklopu istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

Prema tom protokolu koji je stupio na snagu 1. januara kada je Velika Britanija napustila EU, britanska provincija Severna Irska i dalje je u jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji robe koja u Severnu Irsku stiže iz ostalog dela Velike Britanije.

Cilj tog protokola je izbegavanje fizičke granice izmedju Severne Irske i Irske, članice EU.

Medjutim, lokalne vlasti u Severnoj Irskoj sve više izražavaju nezadovoljstvo tim protokolom jer osudjuju de fakto uvodjenje granice na Irskom moru usred Velike Britanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.