U trendu

Džonsonova strategija za usporavanje klimatskih promena

LONDON – Britanski premijer Boris DŽonson predstavio je danas svoju strategiju za usporavanje klimatskih promena, i pronalaženje alternativa ugljeniku u svakom delu ekonomije, od grejanja do transporta i industrije.

„Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi svet u trci do neto nule“, navodi DŽonson u predgovoru strategije „Neto nulta strategija“ koja sadrži 368 stranica, što je, kako ocenjuje Rojters, deo njegovih nastojanja da primora konkurente poput Kine i Rusije da slede London u toj sferi.

Dokument je u suštini niz dugoročnih obećanja, s ciljem da se peta najveća svetska ekonomija preusmeri na zelene tehnologije i na čistu električnu energiju.

Vlada u Londonu je najavila da će do kraja rada ovog parlamenta obezbediti konačnu investicionu odluku o gradnji velike nuklearne elektrane, dok će istovremeno povećati kapacitet dobijanja energije iz vetra za 40 GW do 2030. godine.

Britanija će kapacitet proizvodnje vodonika povećati za 5GW do 2030. godine, dok će prepoloviti emisije ugljenika iz nafte i gasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.