U trendu

Egipat dobija nove antiterorističke zakone

Predsednik Egipta Abdul Fatah el Sisi ratifikovao je danas nove zakone za borbu protiv terorizma koji predviđaju osnivanje specijalnih sudova i kažnjavanje novinara za neistinito izveštavanje o napadima pobunjenika.

Novi set zakona pruža veću zaštitu od pravnih posledica vojnicima i policajcima koji koriste silu protiv islamističkih pobunjenika.

Zakon, takođe predviđa smrtnu kaznu za osnivanje ili vođenje terorističke grupe, prenosi Bi-Bi-Si.

Suđenja osumnjičenim pobunjenicima vodiće se po ubrzanom postupku na specijalnim sudovima, a svako ko bude osuđen za pridruživanje pobunjeničkoj grupi biće osuđen na 10 godina zatvora.

Za finansiranje terorističkih grupa predviđena je doživotna zatvorska kazna, što u Egiptu znači 25 godina. Na pet do sedam godina zatvora biće osuđeni oni koji podstiču nasilje ili kreiraju vebsajtove za širenje poruka terorista.

Zakon, takođe, omogućava vlastima da kazne novinare sa 25.000 dolara ako se njihovi izveštaji o pobunjeničkim napadima ne slažu sa zvaničnim podacima. Nacrt zakona je predviđao zatvorsku kaznu, ali je taj član promenjen posle međunarodnih kritika.

Organizacije za ljudska prava tvrde da će zakoni služiti Sisiju za obračunavanje sa neistomišljenicima i da će dodatno ograničiti slobodu izražavanja.

Pobunjenički napadi u Egiptu su se intenzivirali pošto je Sisi, tada šef vojske, zbacio s vlasti islamističkog predsednika Mohameda Morsija, posle masovnih protesta 2013.

Najaktvinija pobunjenička grupa, poznata kao Sinajska provincija, obećala je da će se udružiti sa Islamskom državom.

Sisi je u februaru doneo prvi set antiteroističkih zakona kojima su vlastima data široka ovlašćenja da zabrane rad grupa na osnovu raznih optužbi, od narušavanja nacionalnog jedinstva do remećenja javnog reda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.