U trendu

EK 5. februara predlaže novu metodologiju proširenja

BRISEL – Evropska komisija svoj predlog nove metodologije procesa pristupanja Evropske unije predstaviće 5. februara u Briselu.

Dan kasnije, komesar za proširenje Oliver Vraheji izneće lično nove smernice EU politike proširenja tokom posete Beogradu.

Nakon što je Savet EU krajem prošle godine zadužio Evropsku komisiju da izradi predlog nove metodologije procesa pristupanja zemlja kandidata EU, u Komisiji kažu da finaliziraju dokument i da će ga uskoro predstaviti.

„Ne želimo da menjamo proširenje, već da unapredimo proces“, izjavila je portparolka EK Ana Pisonero.

Iako EK još nije izašla sa konkretnim datumom, EU izvori najavljuju da bi predlog nove metodologije, na kome radi komesar za proširenje Oliver Varheji, trebalo da bude usvojen na sastanku komesara u sredu 5. februara, a zatim i predstavljen na konfrenciji za medije u Briselu.

U Briselu ocenjuju se da će dokument, koji bi trebalo da odgovori na zabrinutosti pojednih zemlja članica zbog efikasnosti dosadašnjeg procesa pristupanja EU, biti „koncizan“, sa konkretnim predlozima o modernizaciji i boljoj efikasnosti procesa pristupanja, bez promena same politike proširenja EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.