U trendu

EK: Novinari bi trebalo da rade u najboljim uslovima

BRISEL – Verujemo da bi novinari trebalo da rade svoj posao u najboljim mogućim uslovima, rekla je portparolka Evropske komisije Mina Andreeva nakon što je Belgija uvela godišnju bezbednosnu taksu za proveru novinara koji izveštavaju sa samita Evropske unije u visini od 50 evra po semestru.

Prema njenim rečima, Evropska komisija neće uvesti nikakve dodatne takse za novinare koji pokrivaju njihove događaje, prenosi „Politiko“.

Oko 1.000 novinara koji prate EU trenutno je nastanjeno u Briselu, tako da će ta mera doneti oko 50.000 evra budžetu Belgije svakih šest meseci.

Informativni servis EU preneo je Euroaktivu da je začuđen novim zakonom Belgije.
Međunarodno udruženje novinara koje predstavlja dopisnike iz Brisela protestovalo je protiv ove takse i ističe da je ona diskriminatorna i nefer prema frilenserima i malim medijskim kućama, kojima će to biti dodatni trošak.

Evropski savet obavestio je novinare da je Belgija uvela za belgijske i strane novinare koji žive u Briselu plaćanje takse od 50 evra na šest meseci za bezbednosnu proveru novinara koji izveštavaju sa samita EU.

Kako je naveo briselski portal Euroaktiv, taksa diskriminiše domaće novinare u odnosu na one koji dolaze iz inostranstva i ne plaćaju tu taksu.

U saopštenju za akreditovanje za samit EU, 18. oktobra, istaknuto je da će prema novom belgijskom zakonu novinari koji prolaze kroz bezbednosnu proveru morati da plate 50 evra, a skrining trenutno važi šest meseci.

Taksu ne moraju da plate novinari već poslodavci, dodaje se na sajtu Saveta EU.

Pres služba Saveta EU je navela za Euroaktiv da su i oni sami bili iznenađeni kada su informisani o tom novom belgijskom zakonu pre nekoliko sedmica i da je to „mera bez presedana“ u poređenju sa svim drugim međunarodnim događajima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.