U trendu

EP: EU da se zamisli o svojoj moći rešavanja problema

BRISEL, 13. marta ( Tanjug) – Posle još jednog poziva šefice EU diplomatije Federike Mogerini Prištini da ukine takse i tako omogući nastavak dijaloga, u Evropskom parlamentu upozoravaju na činjenicu da uticaj EU do sada nije imao nikakAv efekat na kosovsku stranu, zbog čega bi, kažu, EU trebalo da se zapita o svojoj poziciji uspešnog medijatora.

”Evropska komisija je više puta pokušala da utiče na albansku stranu da nešto promeni. Do sada nemamo nikakv efekat, a to je poražavajuće za Evropsku komisiju, EU i njen uticaj na kosovsku stranu. EU bi trebalo da se zamisli o svom položaju i svojoj moći da rešava ozbiljne političke problem na svom kontinentu”, kaže poslanik Evropskog parlamenta Andor Deli.

Federika Mogerini je u svom govoru pred Savetom bezbednosti UN upravo navela pomirenje na Zapadnom Balkanu i primer dijaloga Beograda i Prištine kao deo doprinosa EU multilateralnom sistemu.

Ona je tom prilikom ponovila da je preduslov za nastavak dijaloga ukidanje sankcija koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije.

U Evropskom parlamentu konstatuju da je ponašanje Prištine ”potpuno neprihvatljivo”, ali i da EU, i pored toga ”malo na tome da izvrši pritisak na Kosovo da ukine tarife”

”Svi kažu da je to negativno, da komplikuje situaciju u regionu i diže tenzije. Ali, isto tako ništa se ne menja. Ne znam koliko dugo ćemo još tolerasti ovo”, kaže predsednik parlamentarnog Odbora za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan.

I dok Kukan ocenjuje da je ”taktika Prištine potpuno neprihvatljiva”, predstavnik Slovenije u Evropskom parlamentu Franc Bogovič ocenjuje da su takse ”politički i privredni promašaj”, čime se pokušavaju rešiti neki ”drugi problemi na relaciji Beograd – Priština”, dok narod trpi posledice.

”Svaki trgovinski rat je nož u leđa konstruktivnoj saradnji”, poručuje poslanik i izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl.

Vajgl naglašava da nema pojedinca, niti institucije u EU koja nije zauzela negativan stav prema meri kao što su takse.

On ocenjuje da je nastavak dijaloga suštinski važna stvar za Srbiju, Kosovo i perspektivu proširnja EU i da se problemi moraju uravnotežiti.

”Ako će se nastaviti dijalog gluvih, niko neće profitirati. Onda će i EU perspektiva proširenja za države Zapadnog Balkana da se dovede pod znak pitanja”, zaključuije Vajgl.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike