U trendu

Erdogan 28. avgusta u prvoj zvaničnoj poseti Crnoj Gori

PODGORICA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boraviće u prvoj zvaničnoj poseti Crnoj Gori 28. avgusta, saopšteno je danas iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova (MVP).

Šef crnogorske diplomatije Đorde Radulović danas je imao bilateralni susret sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, kojem je preneo izraze saučešća povodom poplava i požara koji su zadesili Tursku.

“Šefovi diplomatija su istakli zadovoljstvo kontinuitetom političkog dijaloga na visokom i radnom nivou, što je potvrđeno tokom posete Radulovića Antaliji i učešća na SEECP sastanku i Antalijskom forumu”, navodi se u saopštenju, koje je preneo portal CdM.

Kako su istakli iz MVP, tokom razgovora posebno je ukazano na istorijski značaj predstojeće posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Crnoj Gori 28. avgusta, kao i važnost planirane posete predsednika turskog parlamenta.

Ministri su razgovarali o daljem unapređenju odnosa u oblasti ekonomije i privlačenja investicija, kao i o aktuelnim globalnim pitanjima, sa fokusom na situaciju u Avganistanu.

Samitu, koji je organizovan povodom uspostavljanja Krimske platforme, prisustvovali su predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić, predsednici, premijeri i ministri iz 33 države, kao i predstavnici EU i NATO – ukupno 46 delegacija.

Na Samitu u Kijevu je usvojena i Deklaracija, kojom se poziva na zajednicke diplomatske napore u pravcu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica, saopšteno je iz crnogorskog ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.