Erdogan: Odlučnije u borbi protiv ekstremista

Najnoviji napad na sedište policije na jugoistoku Turske samo će pojačati odlučnost Turske u borbi protiv ekstremista, poručio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je u saopštenju naveo da se Turska bori protiv ekstremista “i na svojoj teritoriji i u inostranstvu”.

On je to objavio dva dana nakon što je Turska pokrenula napad protiv pripadnika Islamske države i kurdskih ekstremista u Siriji, preneo je Rojters.

Turski premijer Binali Jildirim prethodno je izjavio da će se Turska osvetiti za bombaški napad u mestu Džizre, u kom je ubijeno 11 policajaca, poručivši da je njegova zemlja krenula u rat protiv svih teorističkih organizacija.

Najmanje 11 osoba je poginulo, a 78 ranjeno u eksploziji automobila-bombe na čijoj meti se našlo sedište policije u mestu Džizre na jugoistoku Turske, javila je tv stanica NTV.

Ta stanica, međutim, nije navela izvor za broj žrtava.

Turski vicepremijer Numan Kurtulmuš je poručio da je Turska odlučna da zaštiti svoje granice i bezbednost.

Nešto ranije, turski ministar zdravlja Redžep Akdah rekao je da je u napadu povređeno više od 70 osoba. On je dodao da je broj poginulih zasad nejasan, ne iznoseći broj.

PKK je u Turskoj, SAD i EU na listi terorističkih organizacija.

Vlada u Ankari je optužila PKK za seriju napada izvedenih ovog meseca na jugoistoku zemlje.

Ta grupa je preuzela odgovornost za najmanje jedan napad i to na policijsku stanicu, naveo je Rojters.

Džizre se nalazi u provinciji Širnak, koja se graniči sa Sirijom i Irakom. U toj oblasti većinom žive Kurdi, napomenula je britanska agencija.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake