U trendu

Erdogan želi susret s Putinom za nekoliko dana

ANKARA – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da želi da se sastane s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u narednih tri do četiri dana, tokom samita Zajednice nezavisnih država (ZND) u Astani.

„Bilo bi dobro ako bismo imali sastanak posvećen našim odnosima za tri do četiri dana. Ako Putin može da dođe na azijske razgovore, moći ćemo da imamo bilateralne pregovore, kao i pregovore o Rusiji i Ukrajini. Imaćemo kontakte i telefonom i u Aziji“, rekao je Erdogan, kako prenosi Tas s.

Erdogan je takođe čestitao Putinu rođendan i naveo da mu je ruski predsednik zahvalio zbog turskog posredovanja „u aktuelnom procesu“.

Erdogan je ranije danas razgovarao telefonom sa ruskim kolegom o unapređenju bilateralnih odnosa, kao i o aktuelnoj krizi, saopšteno je iz kancelarije turskog predsednika.

Tema razgovora bila su i najnovija dešavanja u Ukrajini, saopštila je Direkcija za komunikacije Turske.

Erdogan je u razgovoru ponovio spremnost Ankare da doprinese mirnom rešavanju sukoba između Moskve i Kijeva, prenosi Rojters.

Članica NATO-a Turska ima bliske odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom i nastoji da izbalansira svoje veze tokom rata, odbijajući da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve, ujedno kritikujući rusku invaziju i snabdevajući Kijev naoružanim bespilotnim letelicama.

Turska je zajedno sa Ujedinjenim nacijama, posredovala u julskom sporazumu koji je omogućio da ukrajinsko žito isplovi iz crnomorskih luka.

Odnosi Ankare i Moskve su složeni, pri čemu te dve zemlje blisko sarađuju na polju trgovine energentima, dok se mimoilaze u stavovima oko Sirije, Libije i Azerbejdžana, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.