U trendu

Estonija glasa onlajn na izborima za Evropski parlament

TALIN – Estonija je jedina zemlja na svetu u kojoj celo biračko telo ima mogućnost da glasa onlajn na svakim izborima, a više od 80.000 Estonaca je to već učinilo na izborima za Evropski parlament.

Internet glasanje odnosno „i-glasanje“ omogućeno je od 2005. godine u zemlji koja je svetu dala skajp i gde procenat birača koji koriste internet za glasanje raste na svakim novim izborima, tako da je na nacionalnim izborima u martu njihov broj premašio 44 odsto.

Među prvim Estoncima koji su glasali za EP, bila je Linda Lainvo (32), koja je to učinila iz kafića pre odlaska na posao, prenosi AP.

„Ne bih mogla da zamislim život drugačije. Sve radim onlajn, tako da ne moram da stojim u redu i da bilo šta radim preko papira“, rekla je ova državna službenica.

Najpre se ulogovala na sigurni onlajn portal sa svojom ličnom kartom i PIN kodom. Zatim je skinula aplikacije i identifikovala se, da bi potom pogledala izborne liste i u virtuelnoj „glasačkoj kabini“ izabrala kandidate za koje želi da glasa.

Lindi Lainvo trebalo je 30 sekundi da glasa, a za to isto vreme širom Estonije glasalo je još 2.000 građana.

Izbori za EP odrzavaju se od 23. do 26. maja u članicama EU, a estonski sistem i-glasanja traje od desetog do četvrtog dana pre izbora i omugućuje ljudima da glasaju više puta, ali se računa samo poslednji glas.

I dok su na prvim izborima preko interneta glasali uglavnom mladi tehnološki obrazovani muškarci, danas se biračko telo razložilo i ne može se precizno reći ko je i-glasač.

„Svi birači mogu da budu i-birači“, kaže predsednik Izborne komisije Prit Vinkel.

Istraživanja pokazuju da je mogućnost glasanja preko Interneta značajno uticala na odziv Estonaca, naročito onih u inostranstvu.

Sistem je urađen tako da bude transparentan i siguran i omogućuje ljudima da provere da li je njihov glas ispravno zabeležen.

Estonija, koja ima 1,3 miliona stanovnika, krenula je pre tri decenije put modernizacije i vrlo rano se posvetila digitaliizaciji.

Uvela je visokotehnoški nacionalni sistem ličnih karata u kojem su fizički lične karte povezane s digitalnim potpisima koje građani ne samo da koriste za glasanje već i za plaćanje poreza i pristup zdravstvenim i obrazovnim podacima.

„Ja nisam IT osoba, ali verujem njihovoj ekspertizi, ali i mojoj državi“, rekla je Linda Lainvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.