U trendu

EU i indo-pacifički region zabrinuti zbog sve veće upotrebe sile i prinude

Globalnu bezbednost ugrožava rizik da će druge zemlje imitirati Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine, saopštili su danas u Stokholmu zvaničnici Evropske unije (EU) i indo-pacifičkog regiona na ministarskom forumu.

„Globalno bezbednosno okruženje i dalje se pogoršava. Sve je manje poverenja između glavnih aktera i slabi poštovanje međunarodnog prava“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell).

Prema njegovima rečima, upotreba sile i prinude je u porastu.

„To nije zakon, to je sila koja sve više određuje ponašanje sveta. Mnoge zemlje se stoga osećaju prinuđenim da povećaju svoje vojne investicije“, dodao je Borel.

Počasni gost, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba osudio je rusko kršenje Povelje UN zbog njene invazije na Ukrajinu.

Kuleba je pozvao predstavnike 17 zemalja indo-pacifičkog regiona da podrže mirovni plan koji je predstavio predsednik Volodimir Zelenski.

Šefica francuske diplomatije Katrin Kolona (Catherine Colonna) izjavila je da se ruska invazija na Ukrajinu tiče svih, jer će se neke države osetiti da su slobodne da učine isto negde drugde u svetu.

Francuska je organizovala prvi sastanak EU-Indo-Pacifičkog foruma 22. februara 2022, dva dana pre invazije Rusije na Ukrajinu, podsetila je ona.

Cilj foruma, u kojem se ne nalazi Kina, jeste uspostavljanje ekonomskog partnerstva između EU i indo-pacifičkog regiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.