U trendu

EU i Japan jačaju saradnju, cilj pritisak i sankcije Rusiji

TOKIO – Japan i Evropska unija dogovorili su na samitu da će nastaviti saradnju u cilju pritiska i sankcija prema Rusiji, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je Moskva „najdirektnija pretnja“ međunarodnom poretku zbog njenog „varvarskog rata“ u Ukrajini.

Fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i japanski premijer Fumio Kišida rekli su, na zajedničkoj konferenciji za medije posle samita u Tokiju da će nastaviti razgovore o tome kako da optimizuju partnerstvo u svim oblastima uključujući energetiku.

Japanski premijer rekao je da „ruska invazija na Ukrajinu nije samo stvar Evrope, već da je uzdrmala međunarodni poredak uključujući Aziju“ i da takvo ponašanje „ne sme da se toleriše“, prenosi BBC.

Istovremeno, lideri EU su poručili da žele da Evropska unija postane značajniji akter u Aziji upozorivši na Kinu.

„Indopacifik je uspešan region. Takođe je i poprište tenzija. Uzmimo za primer situaciju u Istočnom i Južnom Kineskom moru i konstantnu pretnju Severne Koreje. EU želi da ima aktivniju ulogu u Indo-Pacifičkom regionu. Želimo veću odgovornost u regionu koji je od vitalnog interesa za naš prosperitet“, rekao je Kišida.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar