U trendu

EU i SAD danas o Pariskom sporazumu i klimi

BRISEL, 21. januara ( Tanjug) – EU je pozdravila odluku novoimenovanog predsednika Džozefa Bajdena da se SAD vrate Pariskom sporazumu i već za danas najavila prve kontakte sa američkom administracijom o zajedičkoj borbi za zaštitu klime.

„Radujemo se varćanju Sjedinjenih Država na našu stranu u vođenju globalnih napora u borbi protiv klimatske krize. Klimatska kriza je glavni izazov našeg vremena i može se rešiti samo kombinacijom svih naših snaga”, poručili su u zajedničkoj izjavi šef diplomatiej EU, Žosep Borelj i potpredsednik EK, Frans Timermans.

U Evropskoj komisji najavljuju da će potpredsednik Komisije, Frans Timermans, danas razgovarati telefonom sa američkim specijalnim predsedničkim izaslanikom za klimu Džonom Kerijem o pripremi klimatskog samita COP26 u Glazgovu u novembru 2021. godine.

U Briselu ocenjuju da će samit u Glazgovu biti presudan trenutak za povećanje globalne ambicijeu zaštiti klime, a da će ”planeta pobediti ako se sve zemlje pridruže globalnoj trci do nulte emisije, štetih gasova”.

EU se obavezala da će smanjiti emisiju gasova staklene bašte za 55% do 2030. godine u poređenju sa nivoima iz 1990. godine, kao odskočna daska za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.