U trendu

EU nestaje, a problemi i izazovi za države Zapadnog Balkana ostaju

PODGORICA – Predsednik Pokreta za promjene, članice Demokratskog fronta, Mebojša Medojević, poručio je danas da je inicijativa Otvoreni Balkan odgovor regiona na odluku EU da zaustavi proširenje i da samo, kako navodi, ostrašćeni ekstremisti i plaćenici mafije mogu biti protiv regionalne saradnje i stabilizacije prilika na Zapadnom Balkanu.

Medojević kaže da je EU još 2014. blokirala proces proširenja, zbog svojih unutrašnjih problema. Sukobi oko odnosa administracije EU i država članica su doveli do blokade i od tada postaje jasno da ova politička tvorevina ide ka svom nestajanju.

Godine koje su prošle, navodi Medojević, samo su potvrdile da države članice ne žele da prenose svoju suverenost na birokratske nedemokratske institucije EU. Kriza sa koronom drastično je smanjila poverenje građana EU u birokratske strukture u Briselu i njena budućnost je veoma upitna, kaže Medojević.

Ističe da mafija već 30 godina ima svoj “Otvoreni Balkan” i dodaje da je vreme da pošteni građani i privrednici dobiju svoj “Otvoreni Balkan”.

„Zadivljujuća je opijenost i zaljubljenost crnogorske političke i NVO ‘elite’ u Brisel i EU. Još uvek ne mogu da prihvate realnost da se EU u ovom formatu više neće širiti i da Crna Gora i ostala ekipa ‘ponavljača’ nikad neće biti članice EU“, naveo je Medojević.

Naprotiv, ističe, za svakog realnog i ozbiljnog posmatrača prilika u Briselu, jasan je i nepovratan trend urušavanja uticaja EU na zemlje članice i taj trend se dodatno ubrzava zbog teških posledica rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji.

„Sa ulaskom u recesiju, eksplozijom cena energenata, inflacijom, porastom kamata, rastom nezaposlenosti, povećanjem siromaštva i krizom povećanja cena i nestašica hrane, mogućim novim talasom migranata iz gladne Afrike, jačaće centrifugalne sile i sve veći konflikti između država članica i EU“, ukazuje Medojević u analizi objavljenoj na Fejsbuku.

Na nesreću crnogorskih EU fanatika, ukazuje Medojević, njihova ljubav i strast prema EU ostaće neuzvraćena i nesrećna.

„Zato je pitanje snaženja i institucionalnog uređenja regionalne saradnje od najvećeg nacionalnog interesa za sve zemlje u regionu. Crna Gora kao mala i otvorena ekonomija ima najveći mogući interes da se olakša kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu.
Imajući u vidu istorijat međusobnih odnosa i povezanost sa Srbijom, cenim da bi upravo ove dve države mogle bilateralnim sporazumima da regulišu međusobnu saradnju koja bi onda postala model i za čitav region“, naveo je lider PzP.

Zajednički granični prelazi, malogranični režimi kretanja, usaglašavanje poreskih stopa i stopa akciza, zajednički nastupi prema donatorima i finansijerima velikih infrastrukturnih projekata, harmonizacija carinskih procedura i režima, zajedničke investicije, nastupi na trećim tržištima, formiranje konzorcijuma za dobijanje izvoznih poslova, povezivanje državnih razvojnih banaka i fondova, povezivanje energetskih sistema i tržišta….

Ko može imati problem od olakšavanja zapošljavanja, liječenja, školovanja, kulturne saradnje, pita Medojević i ističe da, kako navodi, „samo ostrašćeni ekstremisti i poslušnici globalne duboke države žele da zadrže postojeće nacionalne i državne torove, kako bi i dalje jačali svoje korumpirane i kriminalizovane režime i širili nacionalizam i ekstremizam, tražili neprijatelje i u regionalnoj saradnji videli opasnost i pretnje“.

Tvrdi da EU nije više nikakva alternativa. Ona se polako gasi, jer gubi smisao. Kao SFRJ krajem osamdesetih. Svi su, kaže, znali da je toj državi kraj i tom formatu i da su neophodne ili radikalne reforme ili miran razlaz.

„EU nestaje, a problemi i izazovi za države Zapadnog Balkana ostaju. Samo pravi vizionari imaju hrabrost da vide svet i Evropu realnim očima i da pokrenu nove procese koji će doneti samo dobro i privredi i građanima. Uz maksimalno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države i dobru volji da saradnja i zajednički rad zamene mržnju i sukobe“, naveo je Medojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar