U trendu

EU odbila poziv Kine da poseti Sinđang

PEKING – Ambasadori članica Evropske unije neće se odazvati na poziv kineskih vlasti da posete region Sinđang na krajnjem zapadu Kine, gde Ujguri i druge muslimanske zajednice čine većinu populacije.

„Dok EU i članice EU u načelu pozdravljaju poziv, za svrsishodnost takve posete neophodna je brižljiva priprema“, rekao je portparol Delegacije EU u Kini.

On je kazao da su razgovori u toku i da se predloženi put od 27. do 29. marta neće dogoditi, ali da EU ostaje otvorena za buduće posete, prenosi Rojters.

Sa druge strane, kinesko ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje da
su posete diplomata i novinara Sinđangu u organizaciji kineske vlade bile veoma uspešne u pokazivanju istinite situacije u tom regionu.

Kina pojačava napore da odgovori na rastuće kritike Zapada i grupa za ljudska prava o kontroverznom progamu deradikalizacije u Sinđangu pretežno naseljenom muslimanima.

Kriitčari tvrde i da Kina organizuje pritvorske centre za Ujgure i druge muslimanske zajednice u Sinđangu, dok vlada navodi da su to centri za stručnu obuku i poručuje da je zajednička potreba da se spreči ekstremizam i nasilje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar